Ima li letovanja sa srpskom platom?

Koliko god bila mala, prosečna zarada u Srbiji može nas “odvesti” na more. Izbor za 40.000 dinara, međutim, nije veliki i daleko je od luksuza.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 24.05.2012.

23:15

Default images

Ako sa jednom platom treba da otputuje i saputnik, o hotelima ne treba ni razmišljati.

Prosečna koverta pokriće samo smeštaj, eventualno prevoz, a svaka vanpansionska troškarenja ne dolaze u obzir.

Statistika pokazuje da je lane 43 odsto anketiranih građana na letovanje potrošilo više od 500 evra. Trećina je do mora uspela da stigne sa 300 do 500 evra, a četvrtina je na letovanje dala od 100 do 300 evra. Ima putnika, doduše svega tri odsto, koji su se brčkali i sunčali za manje od sto evra. Sa 347 evra, koliko trenutno vredi prosečna plata, u Turskoj može da se plati deset dana u hotelu sa tri zvezdice u junu i avionskim prevozom. Plata, međutim, nije dovoljna za aerodromske takse, osiguranja i dodatne troškove.

Zarada je dovoljna za avionski prevoz, 10 noćenja sa doručkom i obavezne takse u hotelu sa dve zvezdice tokom cele sezone. Za ručak i večeru, para nema. Ko može da izdrži ceo dan u autobusu, sa 40.000 dinara mogao bi da letuje i u hotelu sa četiri zvezdice. Uz doručak i večeru.

U Crnoj Gori, građani koji imaju prosečnu zaradu, mogu da plate smeštaj u hotelu sa dve zvezdice tokom čitave sezone. U hotelu sa tri zvezdice, prosek može da “izdrži” samo aranžmane tokom juna, dok smeštaj sa četiri zvezdice imaju ovakve cene samo do juna. U cenu nije uračunat prevoz, pa će za taj trošak putnik morati da “pozajmi”.

Srpski prosek zarada u Grčkoj plaća hotel sa dve zvezdice tokom čitave sezone, a tri zvezdice samo do sredine jula. Tako, na primer, deset polupansiona u hotelu sa dve zvezdice na Krfu, autobusom košta ukupno 250 evra. Isti smeštaj, ali uz avionski prevoz i sve takse staje 340 evra.

Većina hotelijera u Hrvatskoj nudi aranžmane za sedam noćenja. Polupansion u hotelu sa dve zvezdice košta od 195 do 350 evra. Putnik će morati da pripremi i novac za prevoz. Srpska plata na hrvatskom primorju može da podmiri troškove smeštaja u apartmanima, mada luksuzniji dostižu cenu i od gotovo 500 evra po osobi, takođe za nedelju dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: