Boš: Po fabrika Srbiji i Rumuniji

Izgradnja fabrike nemačkog Boša u Srbiji počeće u julu ove godine, najavili su predstavnici ove kompanije.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

11:12

Default images

Fabrika automobilskih brisača u Pećincima počeće da radi, kako su naveli, početkom sledeće godine, a do 2019. Boš u tu fabriku planira da uloži 70 miliona evra i da zaposli 600 radnika.

U početku će u pogonu od 22.000 kvadratnih metara raditi 60 radnika. Generalna direktorka Boš Srbija Jovanka Jovanović kazala je da je početak gradnje fabrike malo odložen u odnosu na prvobitno najavljeni mart, zbog dorade glavnog projekta, čija je izrada u toku.

Prema njenim rečima, kompanija je dobila lokacijske dozvole i početak izgradnja neće više biti pomeran.

Na pitanje da li je Boš mogao da umesto u Rumuniji, još jednu fabriku izgradi u Srbiji, generalni direktor Boša za Adrija regiju Gonzales Pareja Havijer je kazao da je odluka o investiciji u Rumuniji doneta jer kompanija smatra da su uslovi u toj zemljii najbolji za tu fabriku.

To ne znači, kako je istakao, da uslovi u Srbiji nisu dobri, što pokazuje i već ranije doneta odluka o izgradnji fabrike u Pećincima.

"Boš posluje u preko 150 zemalja i mi stalno tražimo povoljne lokacije za ulaganja, a svaka investicija je specifična i za nju su potrebni odgovarajući uslovi", kazao je Havijer i dodao da će biti još novih fabrika i da je moguće da će ih još biti u Srbiji.

Kako je ranije najavila generalna direktorka Boš Srbijai Jovanka Jovanović za sada se planira da se cela proizvodnja iz fabrike u Srbiji izvozi, ali to ne znači da kasnije jedan deo proizvodnje neće biti namenjen srpskom tržištu, pošto je Fijat, koji ima pogon u Kragujevcu, jedan od najvećih Bošovih kupaca.

Prema njenim rečima, očekuje se da će na gradnji fabrike najvećim delom biti angažovane kompanije iz Srbije, a sa nekima su već i napravljeni kontakti.

Novi proizvodni pogon u Pećincima, koji će se zvati Robert Boš Beograd, biće deo Bošovog poslovnog sistema koji se bavi proizvodnjom motora za podešavanje sedišta u automobilima, za pomeranje prozora i komponenti za brisače. Bošov sistem za električne motore ima 12 pogona u svetu i zapošljava oko 12.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: