Gigantske šanse Srbije u Nemačkoj

Kompanije iz Srbije imaju „gigantske šanse“ da sa nemačkim preduzećima razvijaju poslove i zajednički izvoze na svetska tržišta u usponu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

11:10

Default images

Brazil, Rusija, Indija, Kina, takozvani BRIK, zatim Turska, Južna Afrika, Južna Koreja, arapske zemlje, sve su to ekonomije sa ogromnim rastom i velika izvozna šansa za srpska i nemačka preduzeća kada zajedno sarađuju, rekao je ekspert za međunarodnu trgovinu iz Nemačke Hato Brener.

Brener je istakao da je Srbija jedno od najvećih tržišta jugoistočne Evrope koje se stalno razvija i ima dobre veze sa tržištem EU, a nemačke kompanije baš u ovom regionu traže partnere za kooperaciju. To može biti odlična prilika za srpska preduzeća, jer su dve zemlje geografski blizu, dobro se poznaju, a u Nemačkoj živi oko 500.000 ljudi poreklom iz Srbije, dodao je on.

Brener je podsetio da je Nemačka treći svetski izvoznik posle Kine i SAD, a pre Japana i Holandije i da 50 odsto svoje proizvodnje isporučuje na strana tržišta.

Kako je objasnio, u nekim branšama, kao što je naprimer mašinogradnja, izvozi se 70 procenata ukupne proizvodnje, što znači da se od 10 proizvedenih mašina sedam proda u inostranstvu.

U autoindustriji situacija je još bolja, jer od 10 proizvedenih autombila u Nemačkoj osam se izveze, uključujući i najskuplje marke kao što su dajmler, audi, porše. Luksuzna vozila najviše se prodaju na tržištu Kine i Rusije.

Brener je podsetio da je sada Francuska najveće izvozno tržište Nemačke, zatim SAD, Kina i Holandija.

Prema njegovim rečima, da bi se uspešno realizovali izvozni poslovi treba uvek zaključiti dobar medjunarodni ugovor, a nemačka iskustva u toj oblasti vrlo su pozitivna.

Brener je dodao, da Nemačka i Srbija imaju potpisane gotovo sve međunarodne ugovore neophodne za internacionalnu trgovinu, što daje i pravni osnov za dobru saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: