Novak prevelik i preskup za Takini

U novembru 2009. Novak Đoković je potpisao desetogodišnji ugovor sa proizvođačem sportske opreme Serđo Takinijem. Ipak, taj ugovor je već sada prošlost.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2012.

19:59

Default images

Pre dogovora sa Takinijem, Đokovićev dotadašnji sponzor Adidas odlučio je da svoj novac "uloži" u Endi Mareja.

Ugovor sa Đokovićem je bio veliki potez za brend koji je nekada "oblačio" Pita Samprasa i Džona Mekinroa, ali već je godinama bio na margini.

Međutim, ove nedelje je objavljeno da su Đoković i Takini odlučili da se sporazumno raziđu. Razlog? Mali brend nije bio u stanju da isprati uspeh srpskog tenisera. U njihovoj opremi, Đoković je osvojio četiri gren slem turnira i pobedio u 84,7 odsto mečeva, a broj jedan svetskog tenisa je već jedanaest meseci.

Kako piše američki CNBC, Takini je potpisao Đokovića nudeći mu manju garantovanu sumu, ali i veće bonuse u slučaju dobrih rezultata. Kako je Đoković konstantno pobeđivao kompanija se našla u problemu sa plaćanjem uspeha srpskog tenisera.

Jedan od problema je i to što Đokovićeva oprema nije imala dobru prodaju u Sjedinjenim Državama, koje su glavno tržište za takvu vrstu robe. Najveći problem bila je distribucija i činjenica da je Takini prednost davao evropskom tržištu.

Serđo Takini nije bio u stanju da izdrži Novakov uspeh, piše CNBC.

"Da postanete veliki brend morate da imate sreće da potpišete zvezdu. Oni su to i uradili. Ali to je lakši deo. Sada ne mogu da ga plaćaju jer ne znaju kako da 'naplate' njegov uspeh", navodi američki medij.

Kompaniju Serđo Takini je za 42 miliona dolara kupio kineski biznismen Bili Ngok. On je, nakon što je Đoković prošle godine osvojio Vimbldon, u Srbiji razgovarao o proizvodnji robe sa Takinijevim logom, kao i o drugim, multimilionskim investicijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: