Valjevsko pivo se vratilo na police

Valjevci su uspeli da od likvidacije sačuvaju najstariju gradsku fabriku i posle poništene privatizacije i dve milijarde dinara duga državi iz 90-ih godina.

Izvor: Blic

Sreda, 23.05.2012.

17:02

Default images

Rešenjem Agencije za privredne registre jedna od najstarijih srpskih pivara prešla je u državno vlasništvo, polako se oslobađa ogromnog duga, proizvodnja raste, stižu novi kupci, pa Valjevci planiraju sopstveni festival piva.

Od kako je podržavljena, firma isplaćuje sve zarade čiji je prosek 30.000 dinara, poreze i doprinose, uz redovno plaćanje svih obaveza državi, uključujući PDV i akcize, zbog čijeg neplaćanja je umalo otišla „pod led“. Proizvodnja je prešla 72.000 hektolitara „valjevskog“, napravljenog od najčistije i najzdravije vode u Srbiji.

Dugogodišnji gubitaš sada redovno vraća dugove iz prethodnog perioda i više se ne zadužuje, a u prošloj godini, kada se činilo da je “katanac” na 130 godina staru pivaru izvestan, ostvarena je dobit od skoro šest miliona dinara.

"Pivara iz svog profita može uredno da vraća dugove, izdvaja novac za plate i ulaže u opremu i marketing. Nakon skoro dve godine, vratili su nam se stari kupci, nekolicina novih je sama došla, pa širimo mrežu ka Beogradu, Šapcu, Obrenovcu i Lazarevcu. Ponudićemo saradnju predstavnicima Egzita, očekujemo poziv od beogradskog Bir festa, a želimo da i u Valjevu organizujemo sličnu manifestaciju, od koje bi korist imali i grad i njegova privreda", kaže direktor Zoran Božić, prethodno stečajni upravnik Valjevske pivare.

Pivara nema problema ni sa viškom zaposlenih, jer od njih 209, kako je predvideo plan reorganizacije koji će se sprovoditi još četiri godine, samo su dva radnika prekobrojni.

"Otpuštanja neće biti jer planiramo da sve ide prirodnim tokom. Pre godinu dana imali smo 23 radnika viška, ali neki su u tom periodu otišli u penziju i 21 radnik je bez posla ostao na najbezbolniji način. Tako ćemo uraditi i sada, jer za četiri godine sigurno će neko ostvariti pravo na penziju", objašnjava direktor pivare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: