Navijači godišnje troše 35 mlrd.€

Fudbalski navijači svake godine potroše 35 milijardi evra, pokazuje istraživanje sponzora fudbalske Lige šampiona Masterkarda i European Business School (EBS).

Izvor: business.hr

Petak, 18.05.2012.

19:30

Default images

Oni jednu petinu ili 7,5 milijardi evra odvajaju na TV pretplatu, dok smeštaj i putovanje na utakmice i posete stadionima koštaju oko 8,7 milijardi svake godine.

Oko 3,5 milijardi se troši na odlazak na domaće utakmice svojih klubova, 13 posto odlazi na rekvizite klubova, a šest podso na posete sportskim barovima gde se utakmica gleda na velikom ekranu.

Fudbalski navijači imaju i uticaj na turizam. Jedna trećina svih 'navijača bez granica' rezervisala je putovanje isključivo za gledanje utakmice ili posete stadionu. Jedna petina namerno kombinuje gledanje utakmice sa posetom grada ili ubacuje utakmice u svoj regularni odmor.

Od ukupne populacije navijača jedna četvrtina, što je oko 41 milion klasifikovani su kao "Obožavatelji bez granica", a najpopularniji klubovi su Barselona (29 odsto), Real Madrid (10%) i Mančester Junajted (8%).

Zanimljivo, novac koji godišnje potroše navijači dovoljan je za izgradnju 100 Allianc Arena ili kupovinu 372 Kristijana Ronalda i čak 562 Fernanda Toresa.

Postoje tri mega-trenda koja su doprinela širenju obožavatelja bez granica - "povećana mobilnost, potpomognuta jednostavnijim i jeftinijim internacionalnim putovanjima znači da strani klubovi više nisu izvan domašaja. Kao drugo – novi medijski kanali omogućili su obožavateljima jednostavan pristup klupskim informacijama i stranim obožavateljima pa se obožavatelji bez granica osećaju više uključenim u živote klubova. I treće – uzdizanje igrača i trenera do zvezdanog statusa nadišlo je jezične i kulturne razlike te poslužilo kao lepak koji je zajedno spojio obožavatelje iz raznih zemalja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: