EU spremna za "život posle Grčke"

Evropska komisija i Evropska centralna banka rade na kriznom scenariju za slučaj da Grčka bude primorana da napusti evrozonu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.05.2012.

18:19

Default images

Izjava komesara Evropske unije za trgovinu Karela De Guhta je prvi put da je neki zvaničnik EU potvrdio da se preduzimaju mere za slučaj eventualnog izlaska Grčke iz regiona zajedničke valute.

Do sada su postojale široke špekulacije o takvim planovima, ali njihovo postojanje nije bilo potvrđeno.

"Pre godinu i po dana možda je postojala opasnost od domino efekta. Sada, međutim, i u Evropskoj centralnoj banci i Evropskoj komisiji postoje servisi koji rade na kriznom scenariju za slučaj da Grčka napusti evrozonu", rekao je De Guht. Zabrinutost da bi Grčka mogla da odluči da napusti evrozonu ili da bude isterana iz tog monetarnog bloka povećana je nakon što je jačanje protivljenja javnosti programu strogih mera štednje podrilo napore za formiranje vlade poslije izbora od 6. maja.

Grci će ponovo izaći na izbore 17. juna i moguća pobeda levičarske koalicije Siriza koja se protivi spasavanju povećala bi izglede da ta zemlja napusti evro.

Dalji udarac Grčkoj zadala je Evropska centralna banka (ECB) koja je obustavila operacije pružanja likvidnosti nekim grčkim bankama zbog preniskog nivoa njihovog kapitala.

Istovremeno, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je upozorio Grke da ne okreću leđa Evropskoj uniji.

"Moramo grčkom narodu reći da je program štednje za Grčku još najmanje zlo u odnosu na druge alternative“, rekao je on i ukazao da program za Grčku ne predviđa samo štednju već i impulse za privredni oproravak i rast.

Šulc: Izlazak iz evrozone opasan scenario

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji se zalaže za ostanak Grčke u evrozoni, doputovao je u posetu Atini, gde će se sastati sa stranačkim liderima i predstavnicima civilnog društva, kao i sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom.
"U Evropi mnogo pričamo o Grčkoj, ali ne dovoljno i sa Grcima. Zbog toga sam danas u Atini - da pričam sa Grcima i da ih slušam", objavio je Šulc na svom Tviter profilu. Šulc je upozorio na bilo kakav izlazak Grčke iz evrozone, navodeći da bi grčka privreda pretrpela kolaps u roku od nekoliko dana, ukoliko odustane od jedinstvene monete - evra. Za vreme jednodnevnog boravka u Atini, Šulca će primiti Papuljas, a razgovaraće s partijskim liderima, predstavnicima društvenih grupa i agencija.

Sastaće se i sa Aleksisom Ciprasom, vođom radikalne levicarske partije Siriza, koja važi za favorita na ponovljenim izborima i koja je zapretila da će raskinuti sporazum sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o pomoći Grčkoj za njen izlazak iz krize.

Šulc veruje da bi izlazak Grčke iz evrozone bio početak novog negativnog ciklusa. "Ne kažem da ne postoji ta mogućnost, ali smatram da je ona veoma opasna", rekao je on.

On će, kako su preneli grčki mediji, nastojati da prenese poruku grčkim liderima da on smatra da nije pokušana svaka opcija da se stabilizuje grčka politika i ekonomija i ocenio da nisu u pravu "svi oni koji se klade na kolaps evrozone".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: