Stotine milijardi pobeglo iz banaka

Panično povlačenje stotina miliona evra iz banaka zbog pretnje izlaska Grčke iz evrozone nije novost jer grčke štediše odavno svoj novac sklanjaju van zemlje.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

17:52

Default images

Samo u ponedeljak grčke štediše su povukli 700 miliona evra iz banaka, kaže razočarani predsednik Grčke Karolos Papulias.

Beg depozita počeo je pre dve godine kada se produbila dužnička kriza. Grčke banke izgubile su 72 milijarde evra depozita od početka 2010, što je oko 30 posto.

Istovremeno, ulagače zabrinjava mogućnost širenja problema iz Grčke na druge zemlje, poput Španije i Italije, pa su štedni depoziti povlačeni lane iz više od 120 evropskih banaka.

Više od 120 milijardi evra povučeno je iz dve banke u Belgiji, a među njima je i posrnula Deksia. Oko 90 milijardi povučeno je iz francuskih banaka, koje su bile izuzetno pogođene jer su jako izložene grčkom dugu.

U strahu od širenja krize evrozone iz italijanskih banaka povučeno je oko 30 milijardi evra, a iz španske banke Bankia od prošle nedelje štediše su povukle više od milijardu evra.

Zahvaljujući svojoj poziciji članice Europske unije koja je izvan evrozone, Britanija je postala "Meka" - više od 140 milijarde euvra slilo se samo u četiri velike banke. Za posebno sigurna utočišta smatraju se dve banke usmerene na Aziju - HSBC i "Standard Chartered".

Druge banke koje su primale "odbegli novac" su Barkliz, nemačka Dojče Banka, švajcarske Kredi Svis i USB i ruske banke Sberbank i VTB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: