Kina: Dodatne kvote za retke metale

Kina, koja se nalazi u sporu sa velikim trgovinskim partnerima zbog kontrole nad retkim metalima zemlje u ovoj godini uvesti dodatne izvozne kvote.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.05.2012.

08:46

Default images

Kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo da će dozvoliti kompanijama da izvoze dodatnih 10.680 tona retkih metala zemlje, čime bi ukupna količina izvoza tih metala u ovoj godini mogla dostići 21.226 tona, prenosi agencija AFP.

Sjedinjene Američke Države, EU i Japan su prošlog meseca uložili žalbu kod Svetske trgovinske organizacije, navodeći da Kina guši izvoz tih metala i time nepravedno podstiče domaću industriju. Kina, koja kontroliše više od 95 odsto globalnih zaliha retkih metala zemlje, grupe 17 elemenata koji se koriste za izradu tehnoloških uređaja i hibridnih automobila, uvela je proizvodna ograničenja i izvozne kvote u oblasti datih metala.

Kina je branila svoju kontrolu sektora za retke metale zemlje, navodeći da su restrikcije neophodne da bi se sačuvali prirodni resursi, ograničilo ugrožavanje životne sredine zbog obimnih iskopavanja i izašlo u susret domaćoj tražnji.

Ministarstvo je saopštilo da će 12 kompanija, koje su nedavno prošle provere očuvanja životne sredine, imati pravo na dodatne kvote, među kojima je podružnica alumunijumskog proizvođača "Čalko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: