SAD objavile "solarni rat" Kinezima

Američke vlasti uvešće dodatne poreze na uvoz solarnih palena iz Kine zbog, kako navode, nerealnih cena kineskih proizvođača koje sufinansira vlada u Pekingu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2012.

23:23

Default images

Ministarsvto trgovine SAD saopštilo je da kineski proizvođači prodaju solarne panele na američkom tržištu po dampinškim cenama koje idu od 31 do 250 odsto ispod realnih.

Ukoliko prođe predlog američke vlade, na uvoz kineskih solarnih panela biće uveden dodatni porez od prosečno 31 odsto.

To nije prvi put da američke vlasti reaguju na niske cene solarnih ploča koje dolaze iz Kine. Vašington je u martu već uveo dodatni porez od 2,9 do 4,73 odsto na tu robu pošto je utvrđeno da Kina na nedozvoljeni način dotira proizvodnju svojih kompanija.

Porezi koji su predloženi znatno su viši od očekivanih, što bi moglo da dovede do novih tenzija u trgovinskoj razmeni između SAD i Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: