Kako do besplatnih akcija Telekoma?

Građani Srbije moći će da prodaju svoje akcije „Telekoma" za 2 nedelje, kada se očekuje da će ova kompanija izaći na Beogradsku berzu.

Izvor: Novosti

Subota, 05.05.2012.

12:55

Default images

Iako je Centralni registar hartija od vrednosti je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, pre dva dana preneo besplatne akcije „Telekoma" građani će zaista biti vlasnici akcija tek kada “Telekom” izađe na Beogradsku berzu.

“Neophodno je da „Telekom" podnese zahtev Beogradskoj berzi za listing tih hartija, što se može desiti u roku od najmanje 10 do 15 dana. Nakon toga, odrediće se prvi dan trgovanja i tada će svi akcionari moći da ponude svoje akcije, a kupci da ispostave nalog za kupovinu” , kaže Nenad Grujančić glavni broker “Sinteza invest grupe”. Procedura berze nalaže da kompanija, da bi izašla na tržište, mora Komisiji za listing da podnese tačno propisanu dokumentaciju. Komisija potom ima rok od 15 dana da donese rešenje o uključenju kompanije na tržište, sa tačno utvrđenim datumom prvog trgovanja i indikativne cene akcija.

Inače, "Telekom Srbija" se u Agenciji za privredne registre još vodi kao zatvoreno akcionarsko društvo, što je do sada onemogućavalo izlazak na berzu. Novim zakonom o privrednim društvima, koji se primenjuje od februara, podela na zatvorena i otvorena akcionarska društva ne postoji, pa samim tim ni ova neusklađenost ne bi trebalo da bude problem za izlazak na berzu.

Ono što je sigurno je da se način prodaje besplatnih akcija neće menjati: građani će, uz ličnu kartu, na šalterima Pošte Srbije, moći da daju besplatan nalog za prodaju svojih akcija.

Pravo na ove besplatne akcije ima oko 4,8 miliona građana, koji će dobiti po 31 akciju „Telekoma". Kako je utvrđena početna cena jedne akcije na berzi 2,27 evra, ovaj paket vredeće najmanje 70 evra, a stručnjaci procenjuju da će cena rasti.

U sindikatu „Telekoma" kažu da ova kompanija ima ukupno oko 39.000 sadašnjih i bivših zaposlenih koji će po godini stažu dobiti 200 evra za akcije.

Gujaničić je podsetio da je ovo najvredniji paket akcija koje su građani do sada dobili od svih koji su predviđeni Zakonom o besplatnim akcijama.

“Svi koji žele da se bave investiranjem u akcije trebalo bi da se malo informišu o trgovini akcijama i o poslovanju „Telekoma", jer bi ove akcije kasnije mogle da vrede mnogo više. „Telekom" će, kao i druge telekomunikacione firme u regionu i svetu, davati prilično dobru dividendu, tako da bi građani koji imaju ušteđevinu mogli da kupe još akcija i da tako imaju prihode kroz dividend” , kaže Grujančić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić poručuje da ne bi trebalo odmah prodavati akcije „Telekoma" jer je svet, pa i Srbija, još u krizi i one će kasnije više vredeti.

“Izvesno je da će vrednost akcija ove telekomunikacione kompanije biti sve veća. Ipak, veliki broj građana prodaće odmah akcije jer im je potreban novac” , ističe Savić.

On dodaje da je sada utvrđena knjigovodstvena vrednost akcija, a da će se tek pokazati na berzi kolika je tržišna vrednost.

“Telekom će oživeti berzu, i verujem da će relativno brzo i podneti zahtev da trguje svojim akcijama” , zaključuje Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: