Argentina ne da resurse Kini?

Argentinski Predstavnički dom je izglasao zakon o nacionalizaciji 51 odsto akcija kompanije YPF, koja je u većinskom vlasništvu španske naftne kompanije Repsol.

Izvor: business.hr

Petak, 04.05.2012.

10:58

Default images

Sumnja se da je Buenos Ajres nacionalizacijom sprečio plan Repsola da svoj vlasnički udeo proda kineskom Sinopec, o čemu je španska kompanija pregovarala bez znanja argentinske strane.

Nakon što je nacionalizaciju prošle nedelje potvrdio Senat, Predstavnički dom je vladin predlog juče prihvatio s 207 glasova za i 32 protiv. Argentinska predsednica Kristina Kirhner odlučila je 16. aprila delimično nacionalizovati YPF u kojem španski Repsol ima 57,4% deonica.

Kao razlog takvoj odluci Kirhnerčner je navela Repsolovo neefikasno upravljanje kompanijom i odbijanje Repsola da uloži više novca u razvoj novih nalazišta energenata u Argentini.

Nadzor nad nacionalizivanim akcijama preuzeće država i argentinske pokrajine.

Argentinsku nacionalizaciju kritikovali su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, a Madrid je Buenos Ajresu uzvratio trgovinskim protivmerama.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsia Margalo je pozvao Agentinu da sledi primer Bolivije, još jedne južnoameričke države koja je nacionalizovala špansku filijalu, ali je nakon toga od nezavisne ustanove tražila da odredi visinu odštete.

Repsol drži da bi ga YPF trebao obeštetiti s osam milijardi evra te je najavio da će se obratiti međunarodnom sudu.

Repsol nije "ulagao u Argentinu jer smo mi cenu nafte utvrdili na 50 do 60 dolara kako bismo podstakli rast, a ne međunarodnu cenu koju je (španska grupa) tražila", rekao je predsednik kluba vladajuće stranke Agustin Rosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: