Stečajni upravnik ostao bez licence

Stečajnom upravniku Beogradskog mašinsko-grafičkog preduzeća Andreji Nestoroviću oduzeta je licenca zbog grubog kršenja zakona, piše list Danas.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

11:21

Default images

Nestoroviću je licenca oduzeta i zbog namernog umanjenja stečajne mase.

Da li će štetu nanetu poveriocima nadoknaditi iz svoje imovine, kako zakon predviđa, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja je i izrekla ovu najtežu kaznu, kažu da oni ne mogu da kontrolišu tok stečaja, niti rad suda, već samo postupanje upravnika u konkretnom predmetu. Kada je reč o BMG - u, za neke od radnji koje su obavljene istekao je rok u kome mogu da budu ispravljene, ali za neke još uvek nije kasno.

Da li će to i biti urađeno, zavisi od toga da li će sud odmah razrešiti Nestorovića i imenovati drugog upravnika ili će dozvoliti da prođu i poslednji rokovi za korigovanje vrednosti stečajne imovine.

„Ne bi bio presedan da se i to dogodi, jer imamo primer upravnika koji je u Privrednom sudu u Beogradu vodio dva stečaja. Njemu je oduzeta licenca i u jednom predmetu je zamenjen odmah, a u drugom ni godinu dana po donošenju odluke, čak ni posle urgencije koju smo uputili“ kažu u ALSU.

U slučaju BMG-a, najveći problem je to što je imovina firme, koja je posedovala nekretnine, zemljište i vrednu opremu, neposredno pre uvođenja stečaja otuđena, tako da sada poverioci nemaju iz čega da se naplate.

Najveću „ujdurmu“ napravio je sam vlasnik Dragiša Nikolić (inače javnosti poznat kao štampar knjiga Mirjane Marković) koji je svu opremu i mašine „prodao“ tek osnovanim firmama svoje ćerke, BMG-NM i sina, MN Štamparija. Niko se u tom trenutku nije pitao odakle, na primer, u to vreme devetnaestogodišnjoj devojci dva miliona evra za kupovinu opreme, ali nije bilo ni potrebe, jer je taj novac ostao kao osnivački ulog na računu njene firme.
Više svetla na taj slučaj možda baca sajt Interpola, na kome se sin Nikolića, Miloš navodi kao saradnik Darka Šarića a obe firme su na spisku preduzeća preko kojih je opran novac iz narko-poslova. Uz to, zemljište BMG-a neposredno pred stečaj, Nikolić je uneo u zajedničku firmu koju je osnovao sa Nebojšom Joksovićem, takođe visoko rangiranim saradnikom Šarića sa Interpolovog spiska.

Valjanost tog posla, prema mišljenju ALSU, stečajni upravnik je trebalo da pobija, kao i niz izjava Nikolića o njegovim navodnim potraživanjima iz preduzeća koje je oterao u stečaj.

Spekuliše se, međutim, da je Nestorović blizak prijatelj Nikolića, te da je stečaj zapravo vodio sam vlasnik. To, ali i veza na koju ukazuje sajt Interpola, možda su razlog zbog čega je većina poverilaca „zatvarala oči“ pred očiglednim razvlačenjem imovine iz stečajne mase, uz rizik da ni dinar svog potraživanja ne naplate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: