Dojče banka kupuje Komercijalnu?

Nemačka Dojče banka počela je pregovore o kupovini udela od 70 odsto u Komercijalnoj banci, saznaje list Blic.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

10:22

Default images

Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu i najveća banka u domaćem vlasništvu, a najveća nemačka banka bi u Srbiju mogla da dođe već tokom leta.

Tom kupovinom, iz vlasništva u domaćoj banci izašli bi i država i Evropska banka za obnovu i razvoj, ali i pojedini mali akcionari, tvrdi dobro obavešten izvor Blica. Najveći vlasnički udeo u Komercijalnoj banci ima država, koja drži 42,6 odsto akcija, a drugi veliki akcionar EBRD ima 25 odsto. manji akcionari su fond "Artio internešnel" sa 4,8 odsto akcija, Jugobanka u stečaju sa 3,7 odsto akcija,. Evropa osiguranje u stečaju sa 2,9 odsto,...

Kako tvrdi izvor lista, kupovinom će upravljati EBRD, a obaviće se posle najavljene dokapitalizacije. Država je u te svrhe poslednjim budžetom predvidela izdvajanje od 102 miliona evra.

"Država bi, naravno, trebalo prvo da dokapitalizuje Komercijalnu banku, jer će tako moći da postigne bolju cenu. Ako sve bude išlo po planu, Dojče banka će na naše tržište doći već na leto. Do tada bi trebalo da bude završena dokapitalizacija i svi drugi detalji", kaže izvor.

Piter Tils, šef Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu kaže za Blic da pažljivo razmatraju mogućnosti rasta u centralnoj i istočnoj Evrop, a to uključuje i Srbiju.

"Srpsko tržište je zanimljivo, najpre zbog velikog borja nemačkih kompanija koje tu posluju. U sledećem investicionom ciklusu najavljen je i dolazak novih firmi iz Nemačke", navodi Tils.

U ekonomskom odeljenju naše ambasade u Nemačkoj ističu da se više ne postavlja pitanje da li će neka od nemačkih banaka doći, nego kada će se to desiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: