Put Hrvatske (ni)je dobar za Srbiju

Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu koja tokom krize nije povećavala porez na dodatu vrednost.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

00:33

Default images

Bez obzira na to što predstavnici dve najveće političke stranke ističu kako će im to biti poslednja mera ako dođu na vlast, ekonomisti kažu kako su brojevi neumoljivi i da je taj scenario gotovo nemoguće eskivirati.

Može li veći PDV da reši problem srpskih javnih finansija i začepi jaz između prihoda i rashoda koji će ove godine, prema proceni Fiskalnog saveta, za 300 miliona evra prešišati zakon? Čini se da povećanje tog nameta, koji paralelno ne prati i paket mera štednje, neće rešiti problem Srbije. Na ovaj zaključak upućuje iskustvo susedne Hrvatske koja je dva puta u poslednjih nekoliko godina povećavala PDV.

"Neosporno je da je povećanje ovog nameta povećalo i prihode u budžetu", kaže Damir Novotni, nezavisni ekonomski analitičar iz Zagreba, i dodaje da "kratkoročno gledano, državna kasa od toga ima koristi".

"Kao ekonomista, međutim, mislim da dugoročno posmatrano to dovodi do pada tražnje i slabi ekonomiju i zahteva od fiskalnih vlasti traženje novih izvora prihoda u eventualnom povećanju poreza na imovinu ili nekih drugih nameta. U prvom naletu vlada ima utisak da je nešto dobila, međutim na duži rok to donosi stagnaciju. Evo u Hrvatskoj se stope rasta vrte od minus 0,5 do plus 0,5 odsto, što nije privredni oporavak već više na nivou statističke greške", navodi on.

U svakom slučaju, Novotni je ubeđen da povećanje PDV-a ne može da bude izolovana mera, već je paralelno mora pratiti i paket mera štednje. Kada je pre nekoliko godina Hrvatska ovaj namet povećala na 23 odsto izostalo je smanjenje rashoda.

"Sada je povećanje PDV-a na 25 odsto pratio i paket mera štednje, ali smatram da su uštede koje se njime predviđaju nedovoljne", smatra Novotni.

On dodaje da je za ovu godinu planiran minus u hrvatskom budžetu od oko 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Kod nas, u Srbiji, deficit je 4,25 procenta BDP.

"Tokom krize mi nismo imali problem sa manjkom u kasi, čak je to i Evropska unija vrlo često isticala. Prošle godine je minus u budžetu bio oko tri odsto, što je i po kriterijumima EU vrlo nisko. Međutim, naš problem je prevelika javna potrošnja, a ne deficit u kasi", objašnjava on.

Njegov kolega Vlado Brkanović, takođe ekonomista iz Hrvatske, smatra da je neopravdan strah da će povećanje PDV-a za nekoliko procenata uticati na smanjenje potrošnje i povećanje poreske utaje.

Kako kaže, taj namet je najznačajniji prihod za kreatore fiskalne politike i preko sistema fiskalnih kasa vrlo lako se uvodi u legalne tokove. Stopu od 18 odsto u Srbiji ocenjuje kao vrlo nisku i smatra da ima prostora za povećanje, jer je u Mađarskoj na primer ovaj namet čak 27 odsto.
"U prvi mah efekat rasta PDV-a se ne prenosi na cene. Jer dok god ima zaliha robe u magacinima trgovci ne koriguju cenovnike. Međutim, sa novim računicama stižu i novi cenovnici i to jeste jedna od posledica povećanja PDV-a. Kod nas, na primer, sa poslednjim rastom ovog nameta postoji opasnost da potrošači počnu robu da kupuju u Republici Srpskoj u kojoj su cene znatno niže", kaže Brkanović.

Pre nego što je poslednji put povećan PDV, na tržištu su uočene i neke druge tendencije. Pa je tako skočila prodaja novih automobila, jer su sa nižom stopom bili jeftiniji. Ubrzo, posle povećanja ovog opterećenja, prodaja četvorotočkaša je opala.

Inače, primena poreske reforme u Srbiji se odlaže već tri godine. Osim povećanja opterećenja na potrošnju, odnosno rasta PDV-a, ona podrazumeva i smanjenje poreza na rad i kapital.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: