Hotel Jugoslavija čeka bolje dane

Hotel Jugoslavija, sablasno prazan i s vremena na vreme korišćen kao gigantski "ofinger” za reklamu, sigurno neće izgledati drugačije još najmanje pola godine.

Izvor: Politika

Sreda, 02.05.2012.

00:15

Default images

U tom roku trebalo bi da bude završen plan detaljne regulacije, a čekanje na taj dokument najnoviji je razlog za odlaganje obnove pompezno najavljivane u više navrata u prethodnih pet godina.

Ako sve bude po planu, građevinski fejslifting hotela koji bi trebalo da ponese Kempinski pločicu sa pet zvezdica, počeće sledeće godine, kaže Džordž Šarčević, predstavnik investitora Alpe Adrija hotela. Veliko otvaranje očekuje se u junu 2015, a završetak projekta sa hotelom, stanovima i šoping molom početkom 2016. godine. Koliko će novih kvadrata biti odobreno i hoće li na toj lokaciji u Bulevaru Nikole Tesle urbanisti dozvoliti da se zida objekat viši od 12 spratova još nije poznato.

Ali, izvesno je da više nije u igri idejno rešenje arhitekte Gorana Vojvodića, na osnovu kojeg je grčki investicioni fond Alpe Adrija hoteli dobio akt o urbanističkim uslovima i podneo zahtev za odobrenje.

Mada su investitori bili na pola puta da dobiju neophodne dozvole, od ostvarivanja zamisli o podizanju zdanja od 33 sprata, odnosno 147 metara, odustalo se zbog neusklađenosti sa uputstvima „Studije visokih objekata”.

Taj dokument osporio je gradnju tako visoke kule zato što se hotel Jugoslavija nalazi u zoni koja nije predviđena za objekte velike spratnosti, koji bi ugrozili vizure grada. Drugim rečima, građevinski rez u prostoru veći od osam odnosno 12 spratova mora da bude posebno verifikovan planom detaljne regulacije. Zato je Komisija za planove Skupštine grada odobrila izradu plana detaljne regulacije za hotel Jugoslavija u avgustu prošle godine. Taj posao je najpre bio poveren Centru za planiranje urbanog razvoja (CEP).

"Plan je trebalo da bude završen za 15 meseci. Pre dva meseca investitor je raskinuo ugovor sa nama, a zašto se na to odlučio, pitajte njega", kaže Vuk Đurović, iz CEP-a.

Prema rečima Džordža Šarčevića, investitor je izabrao drugu firmu da uradi plan detaljne regulacije jer je smatrao da će ona brže da završi posao.

Međutim, arhitekta Goran Vojvodić se pita zašto se odlučivanje o projektu i objektu vraća na nivo izrade plana kada su oni već prošli proveru svih relevantnih institucija – od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, javnih komunalnih preduzeća, Urbanističkog zavoda koji je i pripremio uslove po kojima je Sekretarijat za urbanizam i izdao akt o urbanističkim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: