Škundrić: Sunce i vetar naša šansa

Izgradnja prvog vetroparka u Srbiji, kapaciteta oko devet megavata, počinje na Vrškoj Čuki, izjavio je savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić.

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2012.

11:16

Default images

On je najavio da će za oko mesec i po dana Srbija dobiti i struju iz prve veće solarne elektrane.

Na Vrškoj Čuki treba da budu podignuta još tri takva vetro parka ukupne snage oko 37 megavata, kazao je Škundrić i podsetio da je prošle nedelje u Kuršumliji počela izgradnja solarne elektrane snage dva MW.

Kada postrojeće u Kuršumliji bude završeno za 40-tak dana, poteći će prva struja iz veće solarne elektrane u Srbiji, ukazao je Škundrić.

Škundrić je ukazao da su u Srbiji do sada postojale samo manje solarne elektrane od 15 do 50 kilovata (KW) instalisane snage, odnosno ukupna instalisana snaga izgrađenih sunčevih panela u Srbiji do sada je iznosila oko 200 do 250 KW.

Srbija u ukupnom potencijalu obnovljivih izvora raspolaže sa oko 17 procenata solarne energije, rekao je Škundrić, ali i naglasio da država ne može da se obaveže da će svu proizvedenu solarnu energiju moći da otkupljuje po povlašćenim cenama od 23 evrocenti za kilovat čas (kWh), jer je to skupa energija.

Te povlasćene tzv. "fid-in" tarife za proizvodnju struje iz sunčeve energije obavezne su samo za prvih pet MW instalisane snage, koje bi mogle biti povećane za oko 10 puta, kazao je Škundrić.

Škundrić je naglasio da se u narednih dve, tri godina zbog rasta cena energenata i pada cena opreme za proizvodnju solarne energije, može očekivati da će investicije u solarnu energiju biti oko 1,5 milion evra.

Savetnik premijera Srbije za energetiku Škundrić je ukazao da je cilj države da, uključujući i solarnu energiju, bude podignuto korišćenje obnovljivih izvora energije sa sadašnjih 21 odsto na 29 odsto u odnosu na ukupnu proizvodnju struje u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: