Manje IT piraterije, više poslova

Stopa softverske piraterije u Srbiji je ogromna, a njeno smanjenje bi donelo 1.200 novih radnih mesta i oko tri miliona dolara budžetskih prihoda.

Izvor: Capital

Ponedeljak, 30.04.2012.

18:19

Default images

To kaže Miloš Blagojević, predsednik odbora za zaštitu prava intelektualne svojine pri Američkoj privrednoj komori u Beogradu.

“Ako uzmemo u obzir da je stopa softverske piraterije u Srbiji 74 odsto, onda možemo da kažemo da su gubici kako države, ali tako i IT industrije stvarno ogromni, kao i da ta činjenica značajno ograničava razvoj ove veoma važne industrije u našoj zemlji”, rekao je Blagojević.

Blagojević je rekao da u Srbiji povodom piraterije akcenat treba staviti na efikasniju primenu zakona. On je ocenio da je u Srbiji kaznena politika za krivična dela iz domena povrede prava intelektualne svojine isuviše blaga i da se može reći da čak deluje stimulativno na počinioce, što predstavlja veliki problem.

On je napomenuo da je svaki legalan materijal sigurniji i bezbediniji za korišćenje, a da pored toga uvek postoje garancije i podrška proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: