Sveštenicima država plaća penzije

Sveštenicima u Srbiji, od kojih mnogi mesečno zarade i oko 1.500 evra, država će uskoro početi da plaća poreze i doprinose za penziono i socijalno osiguranje.

Izvor: B92, Blic

Nedelja, 29.04.2012.

11:45

Default images

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković za Blic kaže da je reč o meri socijalnog karaktera namenjenoj sveštenicima koji odlaze u penziju.

To će poreske obveznike koštati oko tri miliona evra godišnje, piše taj list.

Uredbu kojom država preuzima obavezu plaćanja poreza i doprinosa sveštenicima i verskim službenicima pripremilo je Ministarstvo vera i dijaspore na inicijativu Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica.

“Za to neće biti izdvojen dodatni novac, u budžetu za to već ima para. To je oko 2.000 ljudi i radi se o simboličnoj sumi novca”, kaže Srećković.

Prema toj matematici, svaki verski službenik prosečno će koštati državu oko 150.000 dinara godišnje, što je za oko 2.000 sveštenih lica blizu tri miliona evra.

Prvobitna najava je bila da će država sveštenicima i verskim službenicima od ove godine dotirati novac za 50 odsto doprinosa za penzijsko osiguranje, kazali su u PIO fondu krajem prošle godine, a pisala je Politka.

Kako je tada pisao taj list, razlog za ovakav predlog je visoka osnovica za doprinose Fonda PIO, pa država novcem iz budžeta mora da pomogne sveštenike i verske službenike.

Važećim zakonom doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za sveštenike i verske službenike može da plaća lokalna samouprava, teritorijalna autonomija ili republika.

Željko Simić, načelnik Odeljenja za matičnu evidenciju Fonda PIO, kazao je tada za Politiku da se u evidenciji nalazi 1.976 sveštenika i verskih službenika u verskim zajednicama, od kojih je 1.677 u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: