Hoće li nas sunce ogrejati?

Srbija bi korišćenjem solarne energije za pet godina mogla u velikoj meri da smanji energetsku zavisnost od uvoza struje.

Izvor: Politika

Nedelja, 29.04.2012.

11:32

Default images

Naime, Srbija ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, što je skoro dva puta više od evropskog proseka.

Samo jedan solarni kolektor površine jednog kvadratnog metra prikupiu Srbiji energiju koja se dobija sagorevanjem 130 litara nafte i uštedi više od 750 kilovat-sati struje.

Istovremeno se na ovaj način podmiruje do 30 odsto potreba za grejanjem i smanjuje emisiju ugljen-dioskida za više od 305.000 tona godišnje. Koliko je Srbija, imajući sve ove prednosti korišćenja solarne energije, daleko otišla u gradnji solarnih elektrana?

Elektroprivreda Srbije je, potvrđuju u ovom javnom preduzeću, do sada potpisala četiri ugovora o otkupu struje iz solarnih elektrana. Ukupno je u isto vreme parafirala 24 ugovora o otkupu električne energije sa povlašćenih proizvođačima struje iz obnovljivih izvora. Reč je o solarnim elektranama u školama u Kuli i Varvarinu, Beogradu i Novom Sadu.

Snaga svih postrojenja koja koriste obnovljive izvore, a sa kojima EPS ima ugovor o otkupu, iznosi 13,91 megavat. Reč je o 16 malih hidroelektrana, četiri solarne, dve na gas i po jednoj na biogas i korišćenje fosilnih goriva.

EPS je prošle godine otkupio 13.759.808 kilovat-sati električne energije iz ovih postrojenja ili svega 0,2 odsto od ukupne proizvodnje EPS-a, a povlašćeni proizvođači su za ovu godinu planirali da isporuče 53.166.261 kilovat-sat, što zavisi od vremenskih prilika i uslova rada.

Petar Škundrić, savetnik za energetiku premijera Srbije, očekuje znatno veće korišćenje energije sunca kao neiscrpnog izvora energije, između ostalog i zbog toga što je cena tehnologije za korišćenje sunčeve energije u proteklih pet godina pala za 50 odsto.

Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, ukazao je na potencijal Pčinjskog okruga naglašavajući da ova južna opštinasa 272 sunčana dana godišnje i više od 30 lokacija za izgradnju malih hidroelektrana predstavlja izuzetno povoljan region za ulaganja u obnovljive izvore energije.

“Vranjska Banja ima velike mogućnosti za korišćenje geotermalnih izvora kao toplotne i električne energije. Očekujemo da u narednom periodu Pčinjski okrug i grad Vranje postanu energetski centar Srbije”, kaže Stojičić.

Kada je reč o mogućnosti finansiranja i ulaganja u obnovljive izvore i čistu energiju, Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda Folksbanke, kaže da je do sada realizovano oko 300 kredita za projekte energetske efikasnosti u ukupnom iznosu od 7,5 miliona evra.

“Ovi krediti namenjeni su za projekte koji obezbeđuju minimum 20 odsto uštede energije i isto toliko smanjenja emisije ugljen-dioksida kao posledice potrošnje energije”, pojasnio je Lučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: