"EU previše pomaže Tursku i Srbiju"

Više od polovine razvojne pomoći Evropske unije ide u "relativno bogate" zemlje kao što su Turska i Srbija, a ne u najsiromašnije, kao one u Africi.

Izvor: Beta

Petak, 27.04.2012.

20:05

Default images

Tamo bi trebalo da bude najviše usmerena, ocenili su u izveštaju britanski poslanici.

Odbor britanskog parlamenta za međunarodni razvoj, naveo je u izveštaju da bi zbog toga mogao da se "devalvira koncept pomoći" i pozvao britansku vladu da zatraži izmene u dodeli pomoći.

Samo 46 odsto pomoći Evropske unije zemljama u razvoju ide u zemlje kojima je ta pomoć najpotrebnija, piše u izveštaju Odbora koji dodaje da je ta cifra "neprihvatljiva". Ostatak ide u bogatije zemlje koje se graniče sa Evropom, kao što je Turska koja je 2010. dobila 182 miliona funti (223 miliona evra) i Srbija koja je dobila 178 miliona funti (218 miliona evra).

"Britanski poreski obveznici žele da pomoć koju daju ide tamo gde može najviše da promene, u zemlje gde milioni ljudi žive sa manje od jedne funte na dan", rekao je predsednik odbora Malkom Brus.

Brus je upozorio da je Turska bila konstnatno u prvih pet zemalja primalaca pomoći od Evropske komisje, kao i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: