Španija će preživeti bez pomoći EU

Španija raspolaže dovoljnim finansijskim mogućnostima, da bi mogla da spase problematične banke u slučaju da to bude neophodno.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.04.2012.

19:44

Default images

Državni sekretar za ekonomska pitanja Fernando Himenes Latore je isključio mogućnost uzimanja pomoći za spasavanje bankarskog sektora od EU.

"U potpunosti isključujem mogućnost korišćenja evropskih sredstava. Realna potreba za državnim novcem će biti veoma ograničena. Nema nikakvih znakova da u državnoj blagajni neće biti sredstava za slučaj da se pojavi takva neophodnost", rekao je on.

Vlada Španije je već više puta isključivala mogućnost pozajmljivanja iz privremenog ili stalnog mehanizma evrozone za spasavanje finansijski ugroženih članica, mada mnogi analitičari smatraju da će Španija biti primorana da učini taj korak ako ekonomska situacija u zemlji nastavi da se pogoršava.

Evropska komisija je danas izrazila uverenje da će Španija uspeti da ostvari planirano smanjenje budžetskog deficita u ovoj i idućoj godini.

Inače, američka agencija za kreditne rejtinge "Standard end Purs" je snizila kreditni rejting Španije za dva stepena, na "BBB+", s negativnom prognozom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: