Grčka nije ni smela da uvede evro

Grčka nije trebalo da bude primljena u krug zemalja koje koriste evro, izjavio je bivši šef nemačke centralne banke Ernst Velteke.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

19:18

Default images

Velteke, koji je bio predsednik Bundesbanke od 1999. do 2004. godine, rekao je da nijedan problem evrozone ne bi bio rešen ako bi Grčka sada prestala da koristi evro.

On je dodao da treba izvršiti veći transfer bogatstva iz razvijenijih delova evrozone u siromašnije delove.

Uprkos svemu, Velteke je izrazio uverenje da su već na snazi mere koje će osigurati opstanak evra. “Evro nije u tako velikoj opasnosti kao što se često tvrdi. Evro je stabilan već deset godina, unutar i izvan Evropske monetarne unije (EMU)”, rekao je Velteke. On je izjavio da Grčka doprinosi ekonomskom učinku evrozone sa samo tri odsto i da će EMU funkcionisati i ako Grčka napusti evrozonu.

“Možemo reći da Grčka nije trebalo da bude primljena u EMU, ali od toga sada nema koristi. Ne smatram da bi izlazak Grčke iz evrozone rešio bilo kakve probleme”, rekao je Velteke.

Ukoliko Atina napusti evrozonu, nova grčka valuta bi gubila na vrednosti, zbog čega bi Grčka teško plaćala dugove koji su izraženi u evrima, rekao je bivši šef nemačke centralne banke. On smatra da bi to izazvalo velike probleme evropskim bankama koje su Grčkoj pozajmile novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: