Alžir: Spolja gladac, iznutra…

Pedeset godina posle sticanja nezavisnosti, Alžir, zahvaljujući nalazištima nafte i prirodnog gasa, uspeva da ostavi utisak naizgled zdrave privrede.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.04.2012.

18:05

Default images

Privreda Alžira se, međutim, nije modernizovala, pa je i dalje na snazi "ekonomija bazara" gde vladaju birokratija i trgovina na crno.

"Kada je Alžir postao nezavistan, vlast je još bila intervenistička, i nije želela da pravi bilo kakve ustupke privatnom sektoru", kaže Reda Hamiami, predsednik foruma šefova alžirskih preduzeća.

On navodi da se "u 2000. dogodila izvesna liberalizacija kada je izvršena privatizacija preduzeća bez strateškog značaja i većeg otvaranja stranim investicijama, ali je osam godina kasnije došlo do ponovnog zatvaranja". Objašnjavajući zašto alžirska ekonomija ni pedeset godina posle sticanja nezavisnosti nije uspela da se modernizuje, Hamiami kaže da su 2008. godine pooštrene mere za strana ulaganja, dok se privatna preduzeća i dalje ne usuđuju da šire proizvodne kapacitete zbog nepovoljne ekonomske politike u zemlji.

Samo jedno jedino privatno preduzeće prehrambene industrije Sevital ostvaruje dohodak veći od milijardu evra.

Na pitanje da li će Alžir uspeti da se izvuče iz zavisnosti od prodaje nafte, ovaj predstavnik alžirskih industrijalaca smatra da će to biti veoma teško, jer ova severnoafrička zemlja ne proizvodi gotovo ništa, a čitava potrošnja zavisi od uvoza.

"Zarada od prodaje nafte je dobar mamac, ali vlast na taj način bez napora puni državnu kasu stvarajući pogrešnu sliku o ekonomskoj situaciji, tako da malo ko razmišlja o istinskom privrednom napretku zemlje i šta će se dogoditi kada za 30 i 40 godina naše naftne rezerve presuše", ocenio je Hamiami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: