Niži rejting Španije za dva stepena

Bonitetna agencija "Standard end Purs" (S&P) snizila je kreditni rejting Španije za dva stepena.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.04.2012.

12:10

Default images

Agencija je upozorila da se situacija u vezi državnog budžeta pogoršava i da su sve veće šanse da će vlada morati da pomogne bankama.

Agencija je snizila rejting Španije na BBB+ uz negativnu prognozu, navodeći da očekuje negativan privredni rast u toj zemlji ove i sledeće godine, čime se nagomilavaju problemi vlade u Madridu, prenela je agencija AFP.

Odluke koje donose zemlje evrozone ne dovode do rasta poverenja i stabilizacije toka kapitala, a ceo region treba da iznađe načine za direktnu podsrrku bankama, da vlade ne bi morale same da snose taj teret, dodao je S&P. "Verujemo da će budžet Kraljevine Španije biti pogođen ekonomskim padom, koji je u suprotnosti sa našim ranijim prognozama. Istovremeno, smatramo da je sve verovatanije da će španska vlada morati da pruži dodatnu fiskalnu podršku bankarskom sektoru", ocenila je agencija.

"Kao rezultat toga, verujemo da postoje povišeni rizici da će javni dug Španije nastaviti da raste", dodaje S&P.

Agencija je iznela prognozu da će bruto domaći proizvod Španije ove godine biti snižen za 1,5 odsto, u odnosu na raniju prognozu blagog privrednog rasta, kao i za 0,5 odsto 2013. S&P je poslednji put snizio rejting Madrida za dva stepena na A u januaru, zbog zabrinutosti oko španskog javnog deficita.

Od tada je Banka Španije, uz pomoć Evropske centralne banke, postala glavni izvor podrške vladi u finansiranju njenog deficita tekućeg računa, dodala je agencija.

Međutim, kako navodi S&P, španske komercijalne banke se istovremeno sve više oslanjaju na zvanične izvore finansiranja, u vreme kada se bore sa nagomilanim nenaplativim kreditima, pogotovo u sektoru nekretnina.

Istovremeno, Nemačka je izrazila poverenje u reforme koje sprovodi španska vlada. Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert kaže da je Berlin uveren da je "Španija odlučna da učini sve što je potrebno da prevazidje izazove koje nosi kriza" i da "zaslužuje međunarodno priznanje i poštovanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: