"Glupost i pohlepa izazvali krizu"

Administracija predsednika Baraka Obame čini sve što je u njenoj moći da prepozna aktere najgore finansijske krize od Velike depresije, kaže Timoti Gajtner.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

12:54

Default images

Ministar finansija SAD kaže da se "točkovi pravde okreću. Ne onoliko brzo koliko bi ljudi želeli, ali imamo najbolji sistem na svetu da osiguramo primenu zakona u državi".

On je kazao da imenovanje nekoga odgovornim za probleme nastale nedavnim kolapsom tržišta nekretnina, a zatim i finansijskim slomom, nije tako jednostavno, budući da većina kriza nije izazvana kriminalnom aktivnošću.

"Većinu finansijskih kriza izaziva kombinacija gluposti i pohlepe, kao i nepromišljenosti, rizikovanja i nade", ocenio je Gajtner, koji je doprineo rešavanju krize za vreme administracije Džordža Buša, kada se nalazio na čelu njujorških Federalnih rezervi.

Gajtner je u više navrata pozivao Evropu da se agresivnije obračuna sa svojim dužničkim problemima.

"Ne možete zakonom da zabranite glupost i rizikovanje, kao ni pohlepu i lakomislnost. Ono što možete da uradite je da osigurate da, kada do toga dođe, to ne učini veliku štetu, a da biste u tome uspeli, morate da osigurate da imate adekvatne zakone protiv prevare i zloupotrebe, bolju zaštitu, i morate da naterate banke da povećaju kapital", poručio je ministar.

Iako je pokrenuto više sudskih postupaka protiv nekih od najvećih banaka sa Volstrita u vezi finansijske krize, nijedan bankarski zvaničnik nije završio u zatvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: