Soroš: EU čeka sudbina SSSR

Američki milijarder i investitor Džordž Soroš uporedio je krizu evrozone sa faktorima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.

Izvor: NoviList.hr

Četvrtak, 26.04.2012.

10:05

Default images

"Evropa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza evra ima potencijal uništavanja, potkopavanja Evropske unije. S dubokom socijalnom, ekonomskom i moralnom krizom u kojoj je Evropa, možemo videti sličan proces raspadanja", rekao je Soroš u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u sredu poslovni dnevnik Vol strit džurnal.

Soroš, koji je rođen u Budimpešti, često posećuje Mađarsku gde drži predavanja. Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošle nedelje, kada je rekao da kriza evrozone "još nije gotova, te da ide u pogrešnom smeru". "Evro potkopava političku koheziju u Evropskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Evropsku uniju" , rekao je u komentarima, koje prenosi Rojters. "Privreda može rasti iz prekomernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomernog duga" , dodao je.

On je ranije u aprilu rekao da Evropska unija verovatno neće preživeti trenutnu dužničku krizu evrozone, bez pragmatičnije nemačke politike.

"Evropa se suočava sa dugim periodom ekonomske stagnacije ili još gorim od toga", rekao je Soroš na konferenciji za novinare u Berlinu 12. aprila.

Nemačke vlasti, posebno Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provođenju zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti »još uvek nepotpunoj političkoj uniji«, istakao je.

Soroš je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživele, ali EU nije država te nije "verovatno da će preživeti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: