Zašto se iz Srbije ne leti jeftino?

Od 40 niskobudžetnih aviokompanija, koliko ih je registrovano u Evropi, u Srbiji za sada lete samo tri. To su Vizer, Flaj Dubai i Niki.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

00:14

Default images

Od jeseni će se na našem tržištu pojaviti i "Er uan”, italijanska aviokompanija. Nijedna od njih ne leti sa niškog, već samo sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva kažu da postoje i aviokompanije koje su po načinu poslovanja između klasičnih aviokompanija i loukostera, onih sa niskim cenama.

One posluju po principima klasičnih kompanija, ali putnicima nude karte po nižim cenama, a u Direktoratu kažu da u takozvane "budžetske aviokompanije" možemo svrstati i neke koje lete iz Srbije, kao što su Džermanvings i "Norvižn er šatl". Iako loukosteri ne hrle u Srbiju, u Direktoratu procenjuju da je situacija bolja od kada je primenjen multilateralni Sporazum o zajedničkom vazdušnom prostoru Evrope (ECAA) i od kada su ukinute vize za putovanje u zemlje Šengenskog sporazuma.

Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva kaže da to što su cene karata kod loukostera niže ne znači i da je bezbednost putnika na nižem nivou.

Ona navodi da "prilikom izdavanja dozvole ne uzimamo u obzir to da li je aviokompanija klasična ili niskobudžetna. Svaka strana kompanija koja dobije dozvolu da leti iz Srbije mora biti bezbedna, ne sme se nalaziti na bilo kojoj crnoj listi svetskih ili evropskih vazduhoplovnih organizacija, mora da ima sertifikat koji izdaje vazduhoplovna vlast zemlje registracije, da bude tehnički osposobljena za obavljanje aviosaobraćaja i da ima vazduhoplovno osoblje koje poseduje validne sertifikate i dozvole za rad".

Međutim, problem je to što se dešava da se putnici ne upoznaju sa svim uslovima putovanja, odnosno očekuju ono na šta su navikli kada su putovali običnim aviokompanijama, kao što su besplatan prtljag ili obrok. Zato je veoma važno da se putnik dobro informiše o uslovima putovanja, jer je svaka karta i ugovor između putnika i aviokompanije. Zbog toga bi putnik trebalo da pročita šta dobija kupovinom karte i koje obaveze kompanija ima prema njemu.

Loukost kompanije su minimiziranjem troškova uspele da znatno smanje cenu karata, pa za razliku od redovnih avioprevoznika nemaju predstavništva u inostranstvu, orijentisani su na internet prodaju, avioni su većinom istog tipa bez luksuznih putničkih kabina, imaju manji broj kabinskog osoblja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: