Grejanje poskupljuje i do 35 odsto?

Grejna sezona je završena, ali toplane su ostale u "minusu" od 25 milijardi dinara. Grejanje iz toplane bi narednih meseci moglo da poskupi 35 odsto.

Izvor: Novosti

Sreda, 25.04.2012.

10:11

Default images

Ako država ne bude reprogramirala dugovanja, sledeće jeseni 600.000 domaćinstava u Srbiji moglo bi da se suoči sa hladnim radijatorima.

Svih 57 toplana sada sabira posledice grejne sezone, a gruba procena pokazuje da je samo za nabavku energenata ove zime potrošeno oko 350 miliona evra. Zima u stanovima i kućama bila je topla, najviše zahvaljujući pozajmicama mazuta iz Robnih rezervi i toleranciji "Srbijagasa".

Ali, pred sam kraj sezone, domaći distributer gasa nakratko je blokirao račune svojim dužnicima, od kojih potražuje 22 milijarde dinara.

Naplata računa od domaćinstava i preduzeća opala je ispod 70 odsto, pa su potraživanja na početku godine bila veća od šest milijardi dinara. A uz to, u Udruženju toplana kažu da je sadašnja cena grejanja isuviše niska.

"Poskupljenje nije jedini način da se problem prevaziđe, ali sa ovakvom cenom mazuta poslovanje nije održivo. Toplane će zatražiti poskupljenje od lokalnih samouprava, koje donose konačnu odluku" , kažu u Udruženju toplana.

Računica smederevske toplane pokazuje da bi grejanje moralo da poskupi sa 79,8 na 120 dinara po kvadratnom metru.

"Kilogram mazuta košta 78 dinara, a mi naplaćujemo grejanje kao da je cena 41 dinar. Ako država ne otpiše dugove ili nam ne obezbedi mazut nećemo biti u stanju da zagrejemo stanove" , kaže Zoran Milosavljević, prvi čovek smederevske toplane.

Nišlije se greju preko toplane na gas, u čijoj upravi kažu da bi realno poskupljenje trebalo da bude najmanje 20 odsto.

"Imali smo sreće da gas ove godine nije poskupljivao. Ali, više ne možemo da balansiramo između ekonomske tarife i političke cene koju nam diktiraju lokalne samouprave. Uz to, imamo dugovanja koja su stara i po pet godina, a naplata je duga i spora" , kaže direktorka Gordana Mitić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: