Zastavino oružje osvaja planetu

Od početka godine Zastava Oružje ugovorila je sa inostranim partnerima izvoz u vrednosti od 67 miliona dolara. To je rekordan plasman u poslednjih 30 godina.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

00:25

Default images

Posebno ohrabruje, ističu oružari, što je u strukturi ugovorenih poslova, čak oko 70 odsto izvoz vojnog naoružanja (mitraljeza, najviše, ali i automata, ubojitih snajpera „crna strela“, pušaka M 21, podcevnih bacača granata, kao i minobacača, koji se ovde od skora sklapaju sa inostranim partnerom).

Zastava je već godinama sertifikovani snabdevač mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na kriznim žarištima širom sveta, a poslednjih nedelja oružje se isporučuje Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa kojom je sklopljen izvozni ugovor, vredan oko 15 miliona dolara, ali i većini drugih država Bliskog i Srednjeg istoka, dok se u Azerbejdžanu uveliko isporučuje tehnologija za proizvodnju vojnog naoružanja.

I u Ameriku će ove godine biti izvezene malokalibarke i čuvene puške PAP-ovke, prerađene u lovačke karabine, kao i standardni lovački karabinu, u vrednosti od rekordnih 20 miliona dolara, a očekuju se i novi ugovori.

Zastavin program prodavaće se i u Australiji, Novom Zelandu, zemljama Evropske Unije i Južnoafričkoj republici, dok će Vojsci Srbije biti isporučeno nekoliko hiljada pušaka M 21, kao i novi kontingent podcevnih bacača granata.

Povećan plasman, međutim, uzrokuje kadrovske i druge nedaće, jer su tokom restrukturiranja fabrike, koje se uglavnom svodilo na smanjenje broja zaposlenih uz odgovarajući socijalni program, iz preduzeća odlazili najbolji majstori.

Poslednjih meseci Zastava Oružje suočava se sa nedostatkom proizvodnih radnika, pa je odnedavno angažovano više desetina penzionisanih oružara, a planira se upošljavanje većeg broja mladih radnika.

Pored toga, fabrici nedostaje savremena oprema, jer su neke od postojećih mašina stare i po 70 godina. Iako je pre nekoliko godina iz sopstvenih sredstava kupljen određen broj savremenih numeričkih mašina, to ni izdaleka ne zadovoljava potrebe i ugrožava opstanak na svetskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: