Podravka zainteresovana za Alevu

Novo rukovodstvo hrvatske Podravke obnoviće pregovore sa Alevom iz Novog Kneževca oko kupovine ili strateškog partnerstva.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2012.

15:58

Default images

Zvonimir Mršić, predsednik UO Podravke, kazao je da je ova kompanija zainteresovana da investira u Srbiju i to u izgradnju novih fabrika ili preuzimanje postojećih.

Pregovori oko izgradnje zajedničke fabrike sa Alevom počeli su letos, da bi se ubrzo potom i prekinuli sve do promene rukovodstva u Podravki. Tada se pisalo da ta kompanija priprema dve akvizicije u Srbiji vredne 100 miliona evra.

Razgovori će se uskoro opet aktivirati najverovatnije posredstvom lobističke firme Magra, u vlasništvu bivšeg hrvatskog premijera Mate Granića. Da li će do dogovora doći zavisi od vlasnika Aleve Hristivoja Miloševića koji ne želi da razgovara o prodaji, već samo o strateškom partnerstvu.

U maju prošle godine kompanija Aleva je demantovala navode da je pregovarala sa Podravkom o prodaji, već "da je bilo je reči samo o zajedničkom nastupu na trećim tržištima kako bi se još proširio izvoz naših proizvoda".

"Razgovarali smo o tome da Podravka, koja ima tržište u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji i Poljskoj, plasira našu papriku u Evropi. Mi bismo im, takođe, prodavali sirovine, luk, papriku i paštrnak, ali sada ne znamo koje bi to količine bile. Pričali smo i o tome da za Podravku uslužno proizvodimo robu koja bi se prodavala pod njihovim imenom“, kazao je vlasnik Aleve.

Aleva zapošljava oko 300 radnika, a Podravka 6.570. Ova hrvatska kompanija u Srbiji prodaje 14 proizvoda. Prošlogodišnja dobit u Alevoj bila je 1,7 miliona evra, a u hrvatskoj fabrici nešto više od 11 miliona. Aleva je privatizovana 2005. godine i danas posluje u sastavu Flori trading grupe, koja ima i fabriku za proizvodnju hrane za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: