Doviđenja banci bez provizije

Uslov za zatvaranje računa u jednoj banci je izmirenje duga po dozvoljenom minusu ili kartici, a klijent ne plaća proviziju za gašenje računa ili kartica

Izvor: 24 sata

Utorak, 24.04.2012.

10:34

Default images

Ovo je zakonsko pravo građana i banka nema pravo da mu ove troškove zaračunava.

Prilikom gašenja tekućeg računa dovoljno je da klijent dođe u banku i ponese ličnu kartu. Tad popunjava zahtev za gašenje računa. Na računu stanje mora da bude nula dinara, odnosno neophodno je da klijent sve svoje obaveze prethodno izmiri. Ako klijent nije plaćao proviziju za održavanje računa, potrebno je i da to izmiri.

„Procedura zatvaranja računa u Eurobanci EFG je jednostavna i brza. Tokom jedne posete banci sve se završava i nema dodatnih troškova. Potrebno je pre svega izmiriti dugovanje po osnovu dozvoljenog minusa, zajedno sa kamatom za obračunski period i to je jedini trošak. Ako klijent poseduje kreditnu karticu, nije u obavezi da pokrije dug na istoj, pošto može da ima otvoren račun u jednoj banci, a kreditnu karticu drugoj“ , kaže Vladan Vilotijević, direktor u Eurobanci EFG.

Da bi koristio dozvoljeni minus u ovoj banci, potrebno je da klijent preko novootvorenog računa primi jednu platu. Isto je i u Folks banci, kao i drugim bankama. Većina banaka naplaćuje proviziju za otvaranje računa ili paketa.

„Od trenutka otvaranja računa klijent za dozvoljeni minus ili karticu može da podnese zahtev u roku od mesec dana, to jest posle prijema plate preko računa. Dozvoljeni minus odobravamo u roku od sedam do 10 dana, a kartica se dobija za 15 do 20 dana“ , ističe Jelena Petrović iz Folks banke.

Kada razmišljamo o promeni banke svi polazimo sa različitih pozicija. Neko koristi samo tekući računa, neko ima kredit, a neko dug po kreditnim karticama.

“Ako samo podižete platu ili penziju, nemate razlog da ostajete u banci koja naplaćuje visoke troškove održavanja. Ako ste kreditno zaduženi ili imate minus, to možete rešiti tako što ćete otići u banku koja nudi refinansiranje obaveza. Kredit za refinansiranje će otplatiti sve što dugujete sadašnjoj banci, a obaveze ćete onda preneti na novu banku" , savetuju u kamatica.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: