Zašto treba čuvati akcije Telekoma?

Paket akcija Telekoma Srbija građanima će, najverovatnije, biti podeljen početkom maja, stručnjaci savetuju građanima da ih ne prodaju odmah.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2012.

10:32

Default images

Svakom od 4,82 miliona ljudi koji imaju pravo na besplatne hartije na vlasničke račune "leći" će akcije ukupne vrednosti od 70,37 evra, po srednjem kursu NBS.

Procedura je ista kao i za već podeljene besplatne akcije NIS i Aerodroma. I predstavnici vodećih sindikata Telekoma očekuju da će akcije sadašnjim i bivšim zaposlenima ove kompanije, kao i građanima, biti podeljene do izbora, 4. maja.

"Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i finansija i poslovodstva, obećano nam je da će akcije Telekoma biti podeljene najkasnije do 4. maja, pre opštih izbora u Srbiji", ističe Miroslav Joksimović, predsednik Sindikata Telekoma.

S obzirom na dosadašnje iskustvo, očekuje se da veliki broj novih akcionara Telekoma ponudi svoje akcije na prodaju već prvih dana pošto se one "zavrte" na berzi. Međutim, uprkos opštoj besparici, stručnjaci savetuju da nije dobro "zaletati" se i prodavati ovu imovinu odmah po podeli.

"Očekujem da će u prvih nekoliko dana trgovanja doći do pada cene akcija Telekoma Srbija na berzi", kaže Ivan Džaković, glavni finansijski analitičar "Sinteza invest grupe".

Kako navodi, uporedna analiza pokazuje da je akcija Telekoma precenjena, a padu cene u bliskoj budućnosti doprineće i mala likvidnost domaćeg tržišta i nestabilno makroekonomsko okruženje.

Uz to, kako navodi Džaković, velika navala građana da unovče akcije izazvaće veliki pritisak na strani ponude, što će za posledicu imati pad cene. Sve dok ne bude ozbiljnija tražnja, cena neće imati uzlazni trend u bliskoj budućnosti.

Inače, cena prvog dana trgovanja na takozvanom prajm tržištu Beogradske berze, na kom će se kotirati Telekom, može da poraste čak četiri puta, ali može i da padne za najviše 20 odsto. Što, praktično, znači da akcija tog prvog dana trgovanja može da dostigne najviše devet evra, odnosno oko hiljadu dinara, a najmanje 1,8 evra, to jest 202 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: