Industrijalizacija Kine nije gotova

Kineski premijer Ven Ðiabao kaže da industrijalizacija Kine još nije okončana i dodao da će Kina nastaviti da se razvija oslanjajući se na inovacije.

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2012.

19:32

Default images

"Kineska industrijalizacija još nije zaključena. 'Mejd in Čajna' je još uvek u donjem delu sredine liste zemalja u svetu", istakao je premijer Kine.

Ven je kazao da međunarodna kriza još nije savladana i da je ona negativno uticala na industrijalizaciju u svetu, ali ujedno sadrži mnoge šanse.

Kriza je, prema njegovim rečima, stavila svet pred izazov i pokazala da realna privreda mora biti dalje razvijana.

Virtuelnim privredama se pridao preveliki značaj u nekim zemljama, kritikovao je kineski premijer i dodao da su Nemačka i Kina uspele da prve dospeju do stabilnosti, jer su se okrenule realnoj privredi.

Kina će, kako je dodao, imati visoku ulogu kod daljih inovacija, koje su oslonac razvoja, te je iznosivši podatke o privrendim uspesima, objasnio da je sa spoljnom trgovinom od 3,64 biliona dolara Kina među prvima u svetu.

"Danas je Kina jaka privredna nacija. Brzi napredak industrijalizacije Kine doprinosi poboljšanju života u zemlji i ugledu Kine u svetu", kazao je Ven, dodajući da će reforma ostati impuls za dalji napredak Kine.

Govoreći o Kini, on je naveo da se sve više građana seli sa sela u gradove, ali da, pored te urbanizicije, poljoprivreda ostaje jedna od prioritetnih oblasti vlade, jer zemlja mora biti u stanju sama da obezbeđuje ishranu.

Prema njegovim rečima, Kina ulaže puno u obrazovanje građana, pa broj studenata raste iz godine u godinu, kao i broj prijava patenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: