"Diktatura" EU ruši Vladu Holandije

Holandski premijer Mark Rute kaže da očekuje nove parlamentarne izbore jer su propali pregovori o državnom budžetu te zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2012.

16:01

Default images

On dodaje i da će sa parlamentom pokušati da postigne dogovor o budžetskim rezovima kako bi se očuvalo poverenje tržišta.

Naime, u subotu su propali pregovori o budžetu između manjinske vlade u kojoj su Ruteova liberalna stranka i hršćanski demokrati, a politički saveznici su im slobodarska stranka Gerta Vildersa.

Holandski mediji navede da su pregovori propali jer Vilders nije bio spreman da prihvati uticaj koji će budžetski rezovi imati na kupovnu moć građana.

Holandija je, inače, jedna od četiri zemalje evrozone sa kreditnim rejtingom AAA, a pregovori su propali nakon upozorenja agencije Fič da je zemlja na rubu smanjenja rejtinga zbog velikog duga. Ministar finansija Jan Kes de Jaher vratio se ranije u domovinu sa sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, kako bi razmotrio budućnost mera štednje koje su odbacile desničarske, antievropske stranke i da bi uverio agencije za rejting da želi da vrati državni budžet u normalu.

De Jaher je po povratku kući izjavio da i dalje planira da do 30. aprila prosledi EU budžet Holandije za 2013, uprkos političkoj krizi, za koju se široko veruje da će primorati vladu da narednih dana podnese ostavku.

Sa druge strane, lider Partije za slobodu Gert Vilders poručio je da ne može da poklekne pred zahtevima o budžetu "diktatora iz Brisela" čime su okončani pregovori započeti početkom marta pošto je Holandija ušla u recesiju.Vilders je poručio da "neće prihvatiti da stari u Holandiji plaćaju besmislene zahteve iz Brisela".

"Ne želimo da se savijamo pred Briselom. Ne želimo da naši penzioneri pate zarad diktatora iz Brisela", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: