Iran tvrdi da je pobedio sankcije

Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) je saopštila da su azijske i afričke rafinerije produžile sve svoje ugovore o kupovini nafte od Irana u 2012. godini.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.04.2012.

14:54

Default images

Generalni direktor NIOC Mohsen Kamsari kaže da "Iran nema problem sa isporukom ili prodajom sirove nafte".

Kamsari je takođe rekao da su potpisani jednogodišnji sporazumi sa azijskim i afričkim rafinerijama i da nijedna od ovih rafinerija nije smanjila ili prekinula uvoz iranske nafte

"Ukoliko je rafinerija, na primer u Japanu, smanjila svoj uvoz iranske nafte, neka druga rafinerija u istoj toj zemlji je potpisala novi sporazum za povećanje obima kupovine nafte u 2012“, dodao je iranski zvaničnik.

Po Kamsariju, sankcije koje su nametnute naftnom sektoru Islamske republike nisu imale uticaja na potražnju za naftom koja je posle Saudijske Arabije, drugi najveći, proizvođač te energetske sirovine u svetu.

Evropska unija (EU) je 23. januara donela odluku o uvođenju naftnog embarga Iranu i zamrznula sredstva iranske Centralne banke u nastojanjima da natera zvanični Teheran da prekine razvijanje svog nuklearnog programa. Sjedinjene Američke Države su, takođe, posle ovakve odluke EU, uvele slične sankcije, optužujući Teheran da radi na razvijanju spornog nuklearnog programa.

Iran odbacuje ovakve optužbe, tvrdeći da, kao potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i kao član Međunarodne agencije za atomsku energiju, ima pravo na korišćenje nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe.
EU je, u međuvremenu, odbacila april kao krajnji rok da bude razmotren uticaj embarga na uvoz iranske nafte pošto je vlada Grčke izrazila zabrinutost zbog nalaženja novih snabdevača.

Sankcije EU trebalo bi da u potpunosti stupe na snagu 1. jula 2012, kako bi sve članice EU imale dovoljno vremena da se priviknu na nove uslove i pronađu alternativne snabdevače sirovom naftom.

Ovaj blok je trebalo da 1. maja izvrši reviziju uticaja iranskog naftnog embarga na zemlje članice EU, ali je taj rok sada na zahtev Grčke pomeren za jedan mesec.

Teheran je kao protivmere na embargo koji mu je uvela EU, odlučio da prekine isporuke nafte u određene članice EU i već je zaustavio prodaju nafte Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Visoki zvaničnik EU je najavio da bi blok mogao u naredna dva meseca da izvrši reviziju sankcija koje su nametnute naftnoj industriji Islamske republike. "Strogo motrimo na situaciju na tržištima nafte“, rekao je ovaj neimenovani zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: