Srbija bi Kineze s punim novčanikom

Samo u januaru ove godine kineski turisti su u Evropi potrošili 7,2 milijarde dolara na luksuzne stvari, pa bi ih Srbija rado videla u gostima.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

11:27

Default images

Uz to, više od 60 odsto ukupno prodatih skupocenosti na Starom kontinentu prošle godine otišlo je u ruke turista iz ove dalekoistočne zemlje.

Turistima iz Kine Srbija svakako nije destinacija broj 1. na evropskoj mapi, ali bi gostovanje naše turističke organizacije, od 18. do 20. aprila, na Međunarodnom sajmu turizma u Pekingu moglo da bude od i te kako velikog značaja.

"Prvi put smo u Pekingu, pre ovoga bili smo samo na sajmu u Šangaju, a nedavno na sastanku Evropskog turističkog komiteta konstatovali smo da bi bilo mudro da odemo na sajam jer je sve više Kineza zainteresovano za naš region", kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac. TOS će u Pekingu zajedno sa kolegama iz Crne Gore deliti štand od 40 metara, a ideja o zajedničkom nastupu nije slučajna. "Procenili smo da će biti mnogo bolje ako nastupimo zajedno, Hrvatska i Slovenija udruženo nastupaju na ovom sajmu već dve godine. Odlučili smo da predstavimo turističku privredu, Crnu Goru će predstavljati hoteli, Srbiju turističke agencije", ističe Plamenac. Reklamiranje Srbije u Kini aktivno je počelo još 1. februara, napominje, otkad na promociji naše zemlje radi PR agencija.

Plamenac kaže da je prošle godine Srbiju posetilo 3.470 turista iz Kine. Taj broj nije veliki, ali je iz godine u godinu sve više zainteresovanih. Na Sajmu turizma u Beogradu ove zime Srbija je dobila priliku da se predstavi u najboljem svetlu kineskim gostima - novinarima i turističkim operaterima.

"Kinezi su zainteresovani za sve, a najviše im se sviđa Beograd, atmosfera, način života i hrana. Iako smo naše goste iz Kine vodili u obilazak Srbije u februaru, kada baš nije vreme za to, njima se mnogo svideo Zlatibor i Šarganska osmica", kaže Plamenac.

Ono što bi bilo najbolje ponuditi kineskim turistima jesu, smatra direktorka TOS-a, kružne ture koje bi dočarale sva prirodna bogatstva ove zemlje i „siti brejk“.

"Zanimljivo je da smo zabeležili povećanje broja gostiju iz Hong Konga, ali očekujemo da će kineskih turista biti sve više zahvaljujući i pojedinim avio-kompanijama koje, ne bi li povećale broj putnika na svojim linijama, povezuju Beograd sa zemljama Dalekog Istoka, poput Katar ervejza, koji leti preko Dohe na čak pet destinacija u Kini, ili Turkiš erlajnza koji je uveo dva leta dnevno za Beograd", naglašava Plamenac.

Dodaje da će posebna povoljnost za kineske turiste biti to što će ubuduće procedura za dobijanje srpske vize biti znatno jednostavnija i što će je oni sa šengenskim vizama mnogo lakše dobijati. TOS je za potrebe ovog sajma celokupnu turističku ponudu naše zemlje spakovao u brošuru na kineskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: