Krugman: Evropa na putu samoubistva

Poznati Nobelovac i ekonomista Pol Krugman kaže da postoji “očigledna odluka evropskih vođa da počine ekonomsko samoubistvo kontinenta u celini".

Izvor: Poslovni.hr

Utorak, 17.04.2012.

23:45

Default images

Krugman piše kako je pre samo nekoliko meseci osećao "neku nadu" za Evropu.

Podseća kako je prošle jeseni Evropa bila na rubu finansijske propasti, ali je Evropska centralna banka (ECB) priskočila u pomoć, nudeći evropskim bankama kreditne linije sve dok izdaju obveznice evropskih vlada kao kolateralne žrtve.

"Ovo je direktno pružilo podršku bankama, i indirektno vladama, te zaustavilo paniku", objašnjava Krugman. Pitanje koje se postavljalo tada bilo je - da li je ovaj hrabar i efikasan potez bio početak šireg zaokreta u promišljanju i hoće li evropski lideri iskoristiti ovaj dobijeni predah koji su im obezbedile banke, kako bi ponovo razmotrili politike koje su inicijalno i izazvale probleme? "Ali oni to nisu učinili. Umesto toga, udvostručili su svoje propale politike i ideje. I sve je teže verovati da će bilo šta promeniti njihov politički pravac", piše Krugman.

Svoje mišljenje objašnjava na primeru Španije i njenog državnog upravljanja. Za Španiju kaže da je zagazila u potpunu depresiju, sa stopom nezaposlenosti na 23,6 odsto, što je uporedivo sa stopom nezaposlenosti kakvu su imale Sjedinjene Američke Države za vreme Velike depresije. Spominje i da je stopa nezaposlenosti mladih osoba u toj zemlji preko 50 odsto.

"Oni ne mogu nastaviti dalje - a zbog spoznaje da ne mogu dalje, španski troškovi pozajmljivanja sve su veći", piše Krugman.

Dodaje i kako zapravo nije bitno kako se Španija dovela u ovu situaciju, ali napominje kako njena priča nema nikakve sličnosti s "pričama o moralu", koje su toliko popularne među evropskim zvaničnicima, posebno u Nemačkoj.

Španija, kaže Krugman, nije bila fiskalno razuzdana - uoči krize beležila je nisko zaduženje i budžetski višak. Nažalost, u isto je vreme beležila i ogroman nekretninski mehur, koji su svojim španskim kolegama u velikoj meri omogućile ogromne pozajmice pridošle iz nemačkih banaka. Nakon pucanja mehura španska ekonomija našla se na kolenima, "španski fiskalni problemi posledica su njene depresije, a ne njen uzrok", kaže Krugman.

Uprkos tome, recept koji Španija dobija iz Berlina i Frankfurta je još više fiskalne štednje, piše Krugman dalje. "To je naprosto suludo", dodaje.

Objašnjava kako je Evropa imala nekoliko godina iskustva sa strogim merama štednje, a rezultati su upravo onakvi kakvima bi ih opisali studenti istoriji - takve mere teraju ekonomije koje su u depresiji još dublje u depresiju, piše Krugman.

Napominje kako programi štednje nisu uspeli kao instrument smanjivanja troškova pozajmljivanja, jer investitori gledaju na stanje državne ekonomije kada procenjuju njenu sposobnost otplaćivanja dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: