EU plan: 17 mil. radnih mesta 2020.

EU namerava da donese program za smanjenje nezaposlenosti i otvaranje 17 miliona novih radnih mesta do 2020. godine, piše nemački dnevnik "Zidojče cajtung".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2012.

16:50

Default images

Pozivajući se na još neobjavljeni nacrt programa koji je u nadležnosti komesara za socijalnu politiku Lasla Andora, list navodi da program treba da bude kombinacija opsežnih reformi tržišta rada u zemljama EU i finansijske potpore.

Ovaj potez treba da bude, kako piše nemački list, odgovor na kritike koji se upućuju EU da je strogim programima štednje ugrozila rast i time izazvala porast nezaposlenosti u nizu EU-država. Nezaposlenost u EU dostigla je rekordni nivo. U nizu zemalja danas je mnogo manje radnih mesta nego pre otpočinjanja krize. Zaposlenost je veća samo u Luksemburgu, Poljskoj, Belgiji, Nemačkoj, Austriji, Švedskoj i na Kipru i Malti.

Da bi se olakšalo otvaranje planiranih novih radnih mesta, EU želi da nacionalna tržišta rada u potpunosti otvori za građane iz svih zemalja članica.

Komesar za socijalna pitanja želi, između ostalog, da građanima Rumunije i Bugarske omogući isti tretman kakav imaju svi ostali. Za sada u devet zemalja EU, među njima i Nemačkoj, državljanima ove dve zemlje nije moguć pristup tržištu rada.

Ubuduće bi i u javnim službama otvorena radna mesta mogla da se popunjavaju kvalifikovanim državljanima drugih EU-zemalja, predviđa nacrt programa zapošljavanja u EU.

Pored toga, kako prenosi nemački list, EU se zalaže i za uvođenje minimalnih zarada koje bi, naravno, od branše do branše morale da se razlikuju. Pored toga, u čitavoj EU trebalo bi da važi sistem priznavanja inostranih stručnih kvalifikacija i diploma.

U zemljama EU bez posla je u martu bilo 24,5 miliona ljudi, od toga 17 miliona u 17 drzzava-članica evro-zone, što je stopa nezaposlenosti od 10,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: