Azerbejdžan će izvoziti gas u EU

Azerbejdžan planira da do 2025. udvostruči proizvodnju tog energenta, na 50 milijardi kubnih metara, prognoziraju stručnjaci.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2012.

16:23

Default images

Kao rezultat te ekspanzije, azerbejdžanski gas bi mogao da učestvuje sa više od sedam odsto na evropskom tržištu, objavljeno je na ruskoj internet stranici rbcdaily.ru.

Proizvodnja gasa u Azerbejdžanu će do 2020. dostići 30 milijardi m3, da bi do 2025. bila povećana na 50 milijardi m3, prognozirao je direktor "Državne naftne kompanije Azerbejdžana" Rovnag Abdulajev. U toj kaspijskoj državi je tokom 2011. dobijeno 26 milijardi m3 gasa, pri čemu je proizvodnja od 2004. više nego upetostručena.

Prognoza Abdulajeva znatno povećava potencijalni obim izvoza u Evropu.

Azerbejdžan će već u najbližoj perspektivi moći da izveze do 24 milijarde m3 gasa godišnje, s obzirom da će upravo toliki kapacitet imati gasovod za transport azerbejdžanskog gasa u Evropu, izjavio je Rašid Džavanšir, predsednik kompanije "BP Azerbejdžan" koja je operater velikog nalazišta "Šah-Deniz".

Gasovod će, sem gasa iz "Šah-Deniza", čije se rezerve procenjuju na 1,2 biliona m3, transportovati i dodatne količine tog energenta iz drugih nalazišta u Azerbejdžanu.

Trenutno su u razradi nalazišta "Umid" (s procenjenim rezervama od 200 milijardi m3), "Babek" (400 milijardi m3) i "Abšeron" (340 milijardi m3), ukazao je Abdulajev.

Azerbejdžan planira da svoj gas izvozi posredstvom "Transanadolskog gasovoda" koji će se protezati preko Turske do granice sa Bugarskom ili Grčkom.

Azerbejdžan i Turska su u decembru 2011. potpisali memorandum o njegovoj izgradnji.

Minimalna propusna moć tog gasovoda iznosiće 16 milijardi m3 gasa godišnje, od čega će šest milijardi biti isporučivano Turskoj, a 10 milijardi Evropi. "U ovoj deceniji će Azerbejdžan postati ozbiljan konkurent ''Gaspromu", smatra izvršni direktor istraživačke firme "East European Analysis" Mihail Korčemkin.

U poređenju s ruskim gasom, cena koštanja azerbejdžanskog energenta na granici sa Evropskom unijom znatno je niža.

"Zbog toga Azerbejdžan može da izvozi svoj gas po znatno nižim cenama nego ''Gasprom'', a da pri tom ostvaruje veći profit", pojasnio je taj stručnjak.

Sada se cena azerbejdžanskog gasa za Tursku kreće u rasponu od 230 do 250 dolara za hiljadu m3.

Bez obzira na porast konkurencije, udeo "Gasproma" na evropskom tržištu gasa će i dalje ostati iznad 25 odsto, dok Azerbejdžan, po najoptimističnijem scenariju, može da osvoji 6-7 odsto tog tržišta, smatra zvaničnik konsultantske firme "2K Odit" Aleksandar Štok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: