"Cena nafte nije posledica tražnje"

Organizacija zemalja izvoznica nafte zadržala je raniju prognozu svetske tražnje "tečnog zlata" u ovoj godini.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.04.2012.

10:47

Default images

Međutim, upozorila je da se sada očekuje sporiji globalni ekonomski rast nego ranije usled dužničke krize u evrozoni.

Aktuelna visoka cena sirove nafte nije opravdana, već je posledica spekulativnih aktivnosti na tržištu, a ne osnovnih ekonomskih faktora poput ponude i tražnje, prenela je saopštenje OPEK agencija AFP. OPEK prognozira da će u ovoj godini tražnja nafte u svetu iznositi 88,64 miliona barela na dan, što je 0,86 miliona barela na dan više u odnosu na 2011. godinu.

Taj kartel je dodao da na visoku cenu nafte, pored tržišnih spekulacija, utiču i geopolitičke tenzije oko iranskog nuklearnog programa. "S obzirom na realne tržišne okolnosti, jasno je da trenutne visoke cene nisu opravdane", navodi se u saopštenju.

Dvanaestočlani OPEK, koji u ukupnoj svetskoj proizvodnji nafte učestvuje sa jednom trećinom, takođe je snizio prognozu rasta svetske privrede u ovoj godini na 3,3 sa 3,4 odsto.

"Budući da i dalje ima razloga za zabrinutost u vezi dužničke krize u evrozoni, kao i da je rast privreda u razvoju počeo da usporava, prognoza za globalnu privredu nije pozitivna", upozorio je OPEK, dodavši da se očekuje da će privredni rast zone evra u 2012. iznositi minus 0,3 odsto umesto dosad očekivanih minus 0,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: