Globalna trgovina usporava 2012.

Očekuje se da će dužnička kriza u evrozoni i drugi ekonomski šokovi usporiti globalni rast izvoza na svega 3,7 odsto u 2012, upozorava STO.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.04.2012.

10:31

Default images

U godišnjem izveštaju Svetske trgovinske organizacije navodi se da je rast izvoza prethodno usporio na pet odsto 2011. i 13,8 odsto 2010, prenela je agencija AP.

Rezultati uključuju ukupan obim proizvoda koji izlaze van državnih granica, uzimajući u obzir promene cena i valutnih kurseva. Prognoze su, međutim, nepouzdane, zbog moguće promenjivosti izazvane dužničkim problemima u evrozoni i SAD, ekonomskim posledicama zemljotresa, cunamija i nuklearne krize u Japanu, poplavama na Tajlandu i stalnim političkim nemirima na naftom bogatom Bliskom istoku.

"Prošlo je više od tri godine od trgovinskog kolapsa iz 2008-2009, ali svetska ekonomija i trgovina još su slabe. Daljnje usporavanje trgovine, koje se očekuje 2012, pokazuje da su rizici ostali visoki. Još nismo izašli iz krize", ocenio je generalni direktor STO Paskal Lami.

Ovogodišnje usporavanje spustiće trgovinski rast ispod prosečne svetske stope od 5,4 odsto, koliko je iznosila u poslednjih 20 godina, navodi STO. Očekuje se da će stopa rasta 2013. ponovo ubrzati na 5,6 odsto, dodaje ogranizacija.

Ukupna vrednost robe kojom se trgovalo 2011. iznosila je 18,2 biliona dolara, što predstavlja godišnji rast od 19 odsto, kao i novi globalni rekord, podstaknut rastom cena goriva i drugih sirovina.

STO, međutim, zasniva prognoze na obimu trgovine, a ne na vrednosti, budući da je teško predvideti cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: