ECB ne da više jeftine kredite

Veće su šanse da će ECB, ako se kriza u evrozoni pogorša opet pokrenuti program kupovine obveznica, nego da bankama ponudi još jednu rundu zajmova.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2012.

10:02

Default images

Prema najnovijoj anketi u EU, od 22 anketiranih ekonomista najveći broj njih smatra da će ECB morati da nastavi sa programom kupovine dužničkih hartija, dok je samo jedan ocenio da će banka ponuditi novu rundu trogodišnjih kredita, prenela je agencija Blumberg.

Manji broj ispitanika naveo je da je moguće da će centralna banka razmotriti davanje kredita sa kraćim rokom dospeća, od godinu ili dve dana. "Tržišni stresovi će na kraju primorati ECB da ponovo pokrene program kupovine obveznica, ali to se neće desiti brzo. Postizanje konsenzusa u odboru banke na tu temu biće teško", izjavio je glavni ekonomista za evrozonu banke "BNP Pariba" u Londonu, jedan od učesnika ankete.

Kupovina obveznica izazvala je podelu u upravnom odboru ECB, budući da su nemački članovi odbora taj program kritikovali kao preplitanje monetarne i fiskalne politike.

Program je pauziran pre mesec dana, nakon što su trogodisnsji zajmovi vredni bilion evra pomogli u spuštanju troškova zaduživanja Italije i Španije, koji su pretili da podele 17-članu evrozonu.

Uz novi rast tenzija i kamatnih stopa na španske i italijanske obveznice, neki ekonomisti smatraju da takozvane dugoročne operacije refinansiranja nisu toliko uspešne koliko se govorilo da će biti.

"Sve je više dokaza da je dugoročno refinansiranje prilično štetno za banke i da ne funkcioniše. Ne mislim da će biti pokrenut još jedan takav program", ukazao je glavni ekonomista za Evropu banke "Sosijete ženeral" u Londonu i bivši zvaničnik ECB Džejms Nikson.

Prinosi na španske desetogodišnje obveznice skočili su ranije ove nedelje na 5,99 odsto, približivši se nivoima koji su primorali Grčku, Irsku i Portugaliju da zatraže međunarodnu finansijsku pomoć. Kamatne stope na italijanske trogodišnje hartije takođe su porasle za preko jedan ove nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: