Piloti: Rešiti spor Jata i Erbasa

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije kaže da je za opstanak Jata presudno rešavanje spora sa evropskim proizvođačem aviona, kompanijom Erbas.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.04.2012.

17:16

Default images

U saopštenju tog sindikata se ističe da je rešavanje tog spora, koji traje 14 godina, nemoguće više odlagati i dodaje da bi pregovore sa Erbasom trebalo da vodi menadžment Jata direktno uz saglasnost Vlade Srbije, koja je vlasnik domaće aviokompanije.

Prema mišljenju pilota, u tim pregovorima bi trebalo insistirati na angažovanju srpske avioindustrije, što je bilo jedan od osnova prilikom sklapanja ugovora sa kompanijom Erbas. "Na tom principu se i sada mora insistirati, iako su fabrike oštećene tokom bombardovanja 1999. godine. Neophodno je proceniti trenutne mogućnosti naše avioindustrije da proizvedu skoro 90 odsto vrednosti posla u kompenzaciji, kako je predviđeno ugovorom", ističe Sindikat pilota.

Navodi se i da se Erbas obavezao da će obezbediti najpovoljnije uslove kreditiranja i ističe da Samostalno sidikat saobraćajnih pilota očekuje od Vlade Srbije da obezbedi garancije za kredit na osnovu preuzetih osnovnih sredstava Jata u vrednosti od 250 miliona evra.

Kako se precizira, tako bi se finansirala proizvodnja u srpskoj avioindustriji za kompenzaciju Jatove nove flote od osam aviona, što bi obezbedilo na stotine radnih mesta i tehnološki napredak države.

Ugovor sa Erbasom o kupovini osam aviona A-319 rukovodstvo Jata je potpisalo 26. maja 1998. godine. Prvi avion je Jatu trebalo da budu isporučeni do 2005. godine. Investicija je ugovorena na 580 miliona dolara, od čega je Jat uplatio avans od 23 miliona dolara, a predviđeno trajanje finansijskog aranžmana je 12 godina.

Taj ugovor, prema rečima Draška Vujovića, koji je bio generalni dirketor Jata od 2001. do 2004. godine, nije čisto komercijalne prirode i veoma je nepovoljan za srpsku aviokompaniju i državu, a potpisan je pred mirovnu konferenciju u Rambujeu, verovatno da bi se smanjili pritisci na Srbiju i obezbedila bolja pregovaračka pozicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: