Državne hartije vraćaju život berzi

Direktor brokerske kuće "Jorgić broker" Branislav Jorgić kaže da bi izlazak državnih hartija na berzu bio dobar znak ka oživljavanju berzanskog tržišta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

18:45

Default images

"Država je u više navrata izvršila primarnu prodaju obveznica nominovanih u evrima i dinarima, kao i veliki broj trezorskih zapisa. Do sada se ništa od tih obveznica i trezorskih zapisa, osim obveznica devizne štednje, nije pojavilo na sekundarnom trgovanju na Beogradskoj berzi", rekao je Jorgić.

Pored akcija, koje nose dosta rizika, ulagači bi dobili novi instrument koji pruža sigurnost, uz pristojnu nadoknadu u obliku kamate, izjavio je on i dodao da bi i pojava akcija kompanije Telekom Srbija pozitivno uticala na poslovanje berze. Jorgić smatra da treba imati u vidu da će, ako se ulagačima proširi izbor da trguju državnim hartijama i na primarnom i na sekundarnom tržištu, interes investitora biti dodatno povećan.

"To će pozitivno uticati na zainteresovanost ulagača za kupovinu tih državnih hartija od vrednosti, a u kojoj meri, pokazaće vreme", naglasio je Jorgić.

Komisija za HOV na svake dve nedelje dobija zahteve za gašenje brokersko-dilerskih društava, a promet na berzi i tržišna kapitalizacija su prepolovljeni. U toj konstelaciji, Jorgić napominje da je poslovanje brokersko-dilerskih društava znatno otežano.

"Na berzi trenutno ima 56 članova, odnosno brokersko-dilerskih društava i banaka. U doba ekspanzije berze 2007. bilo je negde oko 100 članova. Po mojoj projekciji, pri obimu prometa od 280 miliona evra godišnje, koliko je ostvaren promet prošle godine i postojanja 1.300 kompanija koje se kotiraju na berzi, moguć je opstanak četrdesetak društava i banaka", naglasio je Jorgić.

On je dodao da je zbog toga realno očekivati dalje smanjenje broja brokersko-dilerskih društava i banaka, "osim ako ne bi došlo do znatnih promena koje bi rezultirale značajnim povećanjem prometa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: