Mrkonjić: Ova Vlada će prodati Jat

Da li će Erbas pleniti Jatovu flotu ili će ugovor iz 1998. o kupovini osam aviona biti rešavan pred međunarodnim arbitražnim sudom? Ko će biti novi gazda Jata?

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

17:58

Default images

Razloga za paniku nema, kaže ministar energetike i infrastrukture Milutin Mrkonjić i ističe da je najvažnije da se uspešno okonča privatizacija Jata.

Posle brojnih spekulacija o mogućim rešenjima spora Jata i Erbasa oko kupovine osam aviona, ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić za B92 kaže da će taj problem uskoro biti rešen.

Ministar kaže da će privatizacija Jata najverovatnije biti okončana u mandatu ove vlade i da će među strateškim partnerima biti i stranaca. "To pitanje će biti rešeno, radna grupa vlade radi na tome, i ona je zadužena i za rešavanje pitanja Erbasa. Naša saradnja sa njima je odlična, o tome govori i primer saradnje Jat tehnike i Erbasa", kaže on.

Prema rečima Mrkonjića, pored domaćih biznismena, među budućim strateškim partnerima nacionalne avio-kompanije biće i italijanskih investitora.

"Mi ćemo probati u mandatu ove vlade da rešimo to pitanje oko prodaje Jata i onda će biti rešeno i pitanje Erbasa", objašnjava on.

O tome da li je rešenje spora oko kupovine letelica blizu, u kompaniji Erbas nisu nam otkrili. U saopštenju se jedino navodi da su pregovori intenzivni.

Prema nekim tumačenjima, Erbas insistira na ugovoru jer je u nezavidnom finansijskom položaju, u kompaniji je ugroženo dve hiljade radnih mesta, a jedna kineska avio-kompanija otkazala je Erbasu kupovinu 55 aviona, što je ugovor vredan 14 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: