Uradi(o) sam - vetrenjača na salašu

Nema sumnje da taj potencijal vetra u Srbiji nije iskorišćen. Ipak, jedan Zrenjaninac, inače po zanimanju mašin-bravar, napravio je svoju vetrenjaču.

Izvor: B92

Nedelja, 25.03.2012.

18:50

Default images

Sada, nekoliko godina kasnije, čini se da napokon postoji interesovanje za njegov patent.

Na salašu Milentija Ivkovića u okolini Melenaca nema ni struje ni vode. Međutim, to ne predstavlja problem jer je on ukrotio vetar. Ova vetrenjača uspešno koristi energiju vetra za pokretanje pumpe koja crpi vodu iz zemlje.

Prvu vetrenjaču je pravio nekoliko godina, dok je ova sklopljena za šest meseci. Skromno kaže da funkcioniše vrlo jednostavnno.

"Vrlo je mobilna, prenosiva sa jedne njive na drugu, sa salaša na drugi salaš. Namontira se čas posla, razmontira se čas posla i to je njena prednost u odnosu na druge vetrenjače", kaže Ivković.

Vetrenjača je namenjena pre svega za mala domaćinstva. Iako je njegova prva vetrenjača osvojila nagradu na Tesla festu, a potom je stiglo i međunarodno priznanje za inovaciju iz Brisela, tapšanje po ramenu je sve što je do sada Milentije dobio.

"Do sada nikakve koristi nije bilo sem što ja njom navodnjavam svoje imanje. A to da je neko platio, otkupio, ništa. Mada, ima interesenata", kaže.

Interesenti su ovih dana predstavili i konkretnu ponudu - izradu prototipa na placu u okolini Novog Sada. Kada to bude gotovo, vetrenjača će biti ponuđena i na tržištu.

"Pokrajinski sekrertarijat za privredu ovih dana je raspisao konkurs za podsticajna sredstva za razvoj malih preduzeća koja bi proizvodila. Imamo ih već, jedno od njih ste i vi videli. Na taj način možemo da ponudimo industrijsku proizvodnju i preduzeća koje je Mile juče osnovao. Tako će se i zaposliti i ljudi i kooperanti na ovom planu", kaže Rajko Tomanović iz Udruženja energetičara Vojvodine.

Računica Milentija Ivkovića pokazuje da je za izradu ove vetrenjače potrebno oko 1.500 evra. Novac je samostalno uložio i ona za sada navodnjava samo voće i povrće zasađeno u njegovoj bašti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: