Hrvatska raščišćava gubitaše

Hrvatska vlada odlučila je da u strukturu petrohemijskog kombinata Dioki uđu poverioci, a Dalmacijavino ode u stečaj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2012.

13:34

Default images

U vlasničku strukturu petrohemijskog kombinata Dioki ulaze poverioci koji će učešćem u vlasništvu zameniti svoja potraživanja, a splitski proizvođač vina i bezalkoholnih pića Dalmacijavino, nekad poznato po oranžadi Pipi ili žestokim pićima, ide u stečaj nakon bezuspešnih pokušaja privatizacije.

Odluci vlade o Diokiju prethodilo je potpisivanje sporazuma po kome je dosadašnjem većionskom vlasniku Diokija ostao jedan odsto vlasništva, dok će ostatak pripasti poveriocima među kojima su i neka državna preduzeća kao što je Hrvatska elektroprivreda ili Hrvatske železnice. Ovih dana zbog više neisplaćanih plata protestuju i radnici tog kombinata u Zagrebu i na ostrvu Krku.

Prema zvaničnim podacima, obaveze Diokija poslednjeg dana 2011. iznosile su 1,172 milijarde kuna (155,8 milijardi evra), od čega je dug prema bankama iznosio 785 miliona kuna (104,4 miliona evra), a prema ostalim poveriocima 387 miliona kuna (51,46 miliona evra).

Tako je HEP-u Dioki dužan preko 87 miliona kuna (11,57 miliona evra). Aktivno učešće vlade u rešavanju problema kompanije u privatnom vlasništvu premijer Zoran Milanović obrazložio je činjenicom da se radi o jednom od najvećih hrvatskih izvoznika.

On je osudio svako prozivanje vlade u slučaju Diokija jer vlada nije njegov vlasnik, rekavši i da razume nepoverenje radnika Diokija s obzirom na njihova pređašnja negativna iskustva'.

Prvi vicepremijer i ministar privrede Radimir Čačić izjavio je da se sva potraživanja pretvaraju u vlasnička učešća, što znači da u vlasničku strukturu Diokija ulaze HEP, HŽ, HŽ Kargo i banke. Posle toga, radnicima će se obezbediti zaostale plate.

Dalmacijavino ide u stečaj nakon što je kompanija Traubi International Corp. SAD u vlasništvu Salomona Berkovica (Berkowitz) po mišljenju vlade odustala od kupovine jer nije dala određene bankovne garancije.

"Kompanija je prezadužena, nelikvidna i duži vremenski period ima blokiran ino-račun, ostvaruje gubitke i nesposobna je za samostalno obavljanje delatnosti zbog čega je ispunilo uslove za odlazak u stečaj", rekao je Čačić.

On je bio protiv odgađanja odlaska u stečaj, rekavši da je tamo, umesto potrebnih 78 radnika zaposleno 500, od kojih je šefova i direktora više od potrebnog broja radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: