Josipović podržao saradnju regiona

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je postao politički pokrovitelj Samita 100 - foruma privrednika regiona.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2012.

17:09

Default images

Samit za cilj ima stvaranje povoljnije poslovne klime u regionu, pospešivanje trgovinske razmene i zajednički nastup na trećim tržištima.

Josipović je razgovarao sa delegacijom Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Srpske asocijacije menadžera i nekih od najuspešnijih srpskih kompanija, istaknuto je da postoji potrebna politička podrška regionalnim poslovnim inicijativama i da saradnja kompanija jugoistočne Evrope ima ogroman potencijal. Predsednik Josipović kaže da su prvi rezultati Samita 100 ohrabrujući i da svakako treba podržati nastojanja privrednika da uspostave prekograničnu saradnju.

"Iskustvo je pokazalo da pojedinačne firme iz našeg regiona nisu uspevale da budu dovoljno konkurentne na zahtevnim tržištima, a da zajedničkim snagama i znanjem mogu biti uspešan konkurent najvećim svetskim kompanijama", rekao je Josipović.

Susret sa predsednikom Josipovićem bio je treći u nizu sastanaka koji su, radi obezbeđivanja dalje političke podrške ovoj inicijativi, organizovani sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom u novembru 2011. godine i predsednikom Srbije Borisom Tadićem u januaru ove godine.

Predsednici Tadić i Tirk su na sastancima iskazali bezrezervnu podršku inicijativi dalje biznis integracije kao i svim konkretnim projektima saradnje kompanija regiona koji će doprineti konkurentnijem regionu, boljim proizvodima i uslugama građanima, ali i uspešnijem nastupu na trećim tržištima. Predsednik Upravnog odbora Samita 100 Branko Radujko kaže da i političari i privrednici u svetu danas traže rešenja za izlazak iz krize, i da se najčešće kao recept preporučuje kombinacija štednje i investicija, što je primenljivo i na region jugoistočne Evrope.

"Kao što štedimo u našim kompanijama, tako se trudimo i da nađemo prostor da investiramo, i sve više su kompanije sa ovih prostora upućene na saradnju kako bi zajednički konkurisale velikim globalnim kompanijama i da bi našle prostor da zajednički dobiju poslove na trećim tržištima", rekao je Radujko.

On je podsetio da je Samit 100, kao regionalna inicijativa privrednika, nastao upravo da bi se poboljšala međusoba trgovinska razmena i stvorio forum u kojem bi privrednici mogli da dogovoraju zajednički nastup na trećim tržištima.

"Postoji sinergija interesa i samih kompanija i društava u celini, pa i političkih lidera, da se pronalaze novi poslovi, stvaraju nove vrednosti, zapošljavaju ljudi, a to do jednog momenta možete samostalno, a onda u nekom momentu morate da pronađete partnere u susednim zemljama", objasnio je Radujko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: