"Sve smo atraktivniji Rumunima"

Srbija postaje sve atraktivnija za rumunske investitore, izjavio je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

13:28

Default images

Najveće šanse za unapređenje privredne saradnje dve države nalaze se, kako je naveo, u oblasti građevinarstva, poljoprivrede i prehrambene industrije i turizma,

Rumunske firme do sada nisu značajnije ulagale u Srbiju i prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, u periodu od 2005. do 2010. neto ulaganja su iznosila 31,3 miliona dolara, ukazao je on. Miletić je na srpsko-rumunskom privrednom forumu istakao da Rumunija, kao najveća susedna zemlja, predstavlja značajnog ekonomskog partnera Srbije, te da se njihova spoljnotrgovinska razmena iz godine u godinu povećava i 2008. je prešla cifru od milijardu dolara.

Ekonomske oblasti u kojima dve države tradicionalno sarađuju jesu energetika, metalska, mašinska i hemijska industrija, dodao je Miletić.

On je ukazao da, međutim, u robnoj razmeni postoji debalans na srpskoj strani koji zahteva povećanje našeg izvoza i to, pre svega, poljoprivrednih mašina i priključaka, mašina i delova za automobile, građevinskih materijala, hrane, farmaceutskih i proizvoda crne i obojene metalurgije, lekova i medicinske opreme.

Ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu naglasio je da je Srbija za Rumuniju najvažniji trgovinski partner u regionu, kao i da postoje dobri razlozi da se takva saradnja nastavi.

Jedan od ciljeva Rumunije je da bilateralna robna razmena diversifikuje prema potrebama i mogućnostima, rekao je on, ukazujući da rumunske firme prate evoluciju srpske privrede i traže načine da sklope nove poslove i ulože u Srbiju.

Banu je naveo da su oni pre svega zainteresovani za oblast energetike, metalurgije, informaciono-komunikacione tehnologije, proizvodnju hrane, tekstila...

On je podvukao da reka Dunav predstavlja veliki potencijal koji nudi konkretne mogućnosti saradnje dve zemlje u oblasti saobraćaja, turizma, zaštite životne sredine..

Banu je podsetio da simbol ekonomske saradnje Srbije i Rumunije predstavlja hidroenergetski sistem Đerdap, veliki građevinski poduhvat koji je 1970. godine pušten u rad.

Potpredsednik Privredne komore Rumunije George Alda kazao je da pre svega u sektoru petrohemije, nafte i gasa postoji otvoren prostor za uspešnu saradnju srpskih i rumunskih privrednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: